ΑΡΝΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΕ ΠΗΛΙΝΟ (ΜΟΥΟΥΡΙ) – ΚΑΛΥΜΝΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μικρό αρνί γάλακτος ολόκληρο (περίπου 7-9 κιλά)
  • 3-4 λεμόνια να περάσετε το αρνί μέσα και έξω
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη για την γέμιση και το αρνί

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

(Η γέμιση να είναι ανάλογη με  το μέγεθος  του
αρνιού)

  • 1 συκωταριά  ψιλοκομμένη
  • 1  κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 2 μεγάλες κουταλιές ντομάτα  πελτέ
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό ρύζι γλασσέ
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • ½-1 κιλό φέτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • ¼  κιλού  κεφαλοτύρι τριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε  τον κιμά με τα κρεμμύδια, ψιλοκόβετε και σοτάρετε
την συκωταριά. Σβήνετε με κρασί. Ρίχνετε τα ντοματάκια και τα
μυρωδικά αλάτι και πιπέρι και όλα τα υπόλοιπα. Τέλος βάζετε το ρύζι
πλυμένο και ρίχνετε το ανάλογο νερό  για να γίνει σπυρωτό.
Χωρίς να βράσετε καθόλου το ρύζι, θα βράσει στον φούρνο
σιγά-σιγά όλη την μέρα. Πλένετε, στεγνώνετε και λεμονιάζετε το
αρνί. Αλατοπιπερώνετε  το αρνί και το ριγανίζετε μέσα και
έξω.  Το γεμίζετε με την γέμιση. Κατόπιν το ράβετε
και το βάζετε στο πήλινο. Σφραγίζετε το πήλινο με το
προζύμι. Το φουρνίζετε από την προηγούμενη  ημέρα το
μεσημέρι  και ψήνετε σιγά-σιγά στους
100ο-120οC συνεχώς μέχρι την άλλη ημέρα το
μεσημέρι στην ώρα πού το φουρνίσατε. Δηλαδή το λιγότερο 24
ώρες.

ΣΗΜ.: Ο τρόπος  αυτού του μαγειρέματος
καθιερώθηκε. επί τουρκοκρατίας,  τότε που  οι Τούρκοι και
οι πειρατές  εφορμούσαν στο νησί, για να μην φαίνονται τα
σημάδια του καπνού, ούτε να μυρίζει που ψηνότανε για να γιορτάσουν
το Πάσχα!.
Το μουούρι είναι πήλινο σκεύος. Ένα
μεγάλο  πήλινο κιούπι, να χωράει ολόκληρο το αρνί  και να
σκεπάζει από επάνω! Χωρίς εσωτερικό γυάλωμα, έτσι είναι το
παραδοσιακό. Διαφορετικά χρησιμοποιείτε ένα ταψί πού να σκεπάζεται
με ένα άλλο ίδιο.

Top