ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η αίσθηση της γεύσης είχε πάντα τη θέση της στη Λογοτεχνία. Από
την Οδύσσεια και την Ηλιάδα έως τον Γαργαντούα του Ραμπελέ και τα
γεμάτη πιάτα με κυνήγι που μοιράζονται οι ήρωες των Χένρι Φίλτινγκς
(Τόμ Τζόουνς) ή του Λέοντα Τολτσόϊ (Άννα Καρένινα).

Η τέχνη της γραφής ουδέποτε περιφρόνησε τις ηδονές του
ουρανίσκου. Αρκεί να διαβάσει κανείς την ανθολογία της Ορέτα
Μπονγκαρτσόνι. Γεύματα Συγγραφέων (Εκδόσεις «Καστανιώτη») για να
διαπιστώσει τις άριστες σχέσεις δεκάδων ανθρώπων του πνεύματος με
τα μυστικά και τις απολαύσεις της κουζίνας.

Το γεμάτο πάθος θέμα του φαγητού και του αισθησιασμού κέντρισε
την πολύ γνωστή διεθνώς συγγραφέα Ιζαμπέλ Αλιέντε, να γράψει την
πληθωρική σε αφροδισιακές συνταγές Αφροδίτη (Εκδόσεις «Ωκεανίδα»).
Στο απολαυστικό μυθιστόρημα της Νόρα Έφρον οι Δεκατρείς Συνταγές
της Απιστίας (Εκδόσεις «Πόλις») αναγνωρίζει στη μαγειρική ως το
μοναδικό στοιχείο σταθερότητας στη ζωή.

Λογοτεχνικό πανηγύρι για όλες στις αισθήσεις, η Καυτή Σοκολάτα
της Τζόαν Χάρις (Εκδόσεις «Ψυχογιός») παρακολουθεί τη μεταμόρφωση
της σοκολάτας σε πειρασμό. Τέλος, στο μυθιστόρημα της Λάουρα
Εστιβέλ Σαν νερό σε Ζεστή Σοκολάτα (Εκδόσεις «Ωκεανίδα») το
ρομαντικό και το μυθικό στοιχείο συνυπάρχουν με συνταγές και
πικάντικα πιάτα με φόντο ανθρώπινες ιστορίες και έρωτες.

Top