«ΔΑΚΤΥΛΑ ΚΥΡΙΩΝ» – Κύπρος

ΥΛΙΚΑ

 ΦΥΛΛΟ

  • 2½ κούπες μαλακό αλεύρι
  • ¼ της κούπας φρέσκο βούτυρο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 6 κουταλιές νερό

 ΓΕΜΙΣΗ

  • 2 κούπες αμυγδαλόψιχα
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • λίγο ροδόσταμο ή ανθόνερο

 ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

  • φιστικέλαιο, ηλιέλαιο, ή ελαιόλαδο
  • φλούδα πορτοκαλιού

 ΣΙΡΟΠΙ

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα μέλι
  • ½ λεμόνι, το χυμό

 ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

  • ½ κούπα ασπρισμένη και αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
  • ½ κουταλάκι κανέλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο. Τρίβετε το αλεύρι με το
βούτυρο, προσθέτετε το αλάτι, το χυμό του λεμονιού και το νερό
λίγο-λίγο. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αφήνετε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα περίπου.

ΓΕΜΙΣΗ

Χωρίς να ασπρίσετε τα αμύγδαλα, τα αλέθετε αρκετά χοντρά και τα
ανακατεύετε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ρίχνετε λίγο ροδόσταμο η
ανθόνερο, τόσο, όσο χρειάζεται για να πλάθονται. Ανοίγετε τη ζύμη
σε φύλλα, στο πάχος της δραχμής. Κόβετε τα φύλλα σε ορθογώνια
κομμάτια 5x8εκ., και τα υγραίνετε με νερό, χρησιμοποιώντας μικρό
πινέλο. Βάζετε πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου ένα κουταλάκι από τη
γέμιση και διπλώνετε το φύλλο, ώστε να σχηματιστεί ρολάκι. Κολλάτε
τις δυο άκρες πιέζοντας με πιρούνι. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε
αρκετό λάδι μαζί με τη φλούδα του πορτοκαλιού. Όταν  σκουρύνει
η φλούδα, τη βγάζετε και τηγανίζετε, σε δυνατή φωτιά στην αρχή και
μέτρια μετά, λίγα κάθε φορά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βράζετε με
τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας
και τα διατηρείται χλιαρά.

 ΣΙΡΟΠΙ

Βράζετε σε κατσαρόλα για 5΄ τη ζάχαρη με το νερό. Στη συνέχεια
ρίχνετε το μέλι μαζί με λίγο χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να
λιώσει το μέλι. Βυθίζετε λίγα-λίγα τα «δάχτυλα» στο ζεστό
σιρόπι για μερικά λεπτά. Ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα με την
κανέλα. Τοποθετείτε τα «δάχτυλα» σε πιατέλα και τα
πασπαλίζετε με το μείγμα των αλεσμένων αμύγδαλων.

Top