Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ:  παραδοσιακές συνταγές

Οι γεύσεις της Καλύμνου είναι αποτέλεσμα
συνδυασμού τριών πραγμάτων. Πρώτον η θάλασσα  πηγή εύρεσης
πρώτων υλών.Δέυτερον η ανάγκη της διατήρησης των τροφίμων στα
ταξίδια των σφουγγαράδων και τρίτον τα ήθη και τα έθιμα τα οποία
τηρούν με ευλάβεια, βαθιά θρησκευόμενοι που περνά από γενιά σε
γενιά.

Οι Καλύμνιοι αγαπούν πολύ το
χταπόδι το οποίο μαγειρεύουν με όλους τους
πιθανούς τρόπους. Λιασμένο και ψημένο στα κάρβουνα, στιφάδο, ψημένο
και βουτηγμένο στο ούζο και φυσικά το κάνουν κιμά, το πλάθουν σε
χταποκεφτέδες ή το βάζουν με
πιτάξια.

Εξαιρετική λιχουδιά  του νησιού είναι οι
λιαστές αστακουρές.

Τα ψάρια και καλαμάρια τα
γεμίζουν, τα κάνουν γιαχνί, σούπες με αποκορύφωμα τη καλυμνική
κακαβιά.

Οι εξαιρετικές κριθαροκουλούρες
από τις οποίες φτιάχνουν το μιρμιζέλι, ήταν ιδανικές αφού μπορούσαν
να διατηρηθούν  για πολύ καιρό, στα αμπάρια των καϊκιών.

Το σπινιάλο ήταν αυγά αχινού
κομμάτια και σαλάχι, συντηρημένα σε θαλασσινό νερό. Το σπινιάλο
είναι σπουδαίος μεζές για ούζο ή λευκό κρασί.

Εξαιρετικά είναι εκτός από τις κρίθινες
κουλούρες και το επτάζυμο ψωμί με γλυκάνισο και
ούζο. Εδώ τους ντολμάδες οι ντόπιες τα λένε
φύλλα.

Εξαιρετικά όμορφη, με μακρά ιστορία δεμένη με
θαλάσσιους μύθους και περιπέτειες, αλλά και ιδιαίτερη γαστρονομική
παράδοση.

Αυτή είναι η Κάλυμνος και αξίζει να την
γνωρίσετε.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ –
ΛΕΞΙΚΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ανάμα: το
ντόπιο γλυκό κρασί

Καλύμνικο
καλαθάκι: αλμυρό ή ημίσκληρο
τυρί

Kαρκάνι:
σαλάτα με
σπιτική μαγιονέζα
και σαλάχι.

Μαούρι: Αρνί
γεμιστό με ρύζι και ψιλοκομμένη συκωταριά σε μεγάλη πήλινη γάστρα,
ψήνεται σε πέτρινο φούρνου όλο τη νύχτα.

Σαλάτα
μιρμιζέλι: κρίθινο παξιμάδι
σπασμένο με ντομάτα, κρεμμύδι μαϊντανό , κοπανιστή Καλύμνου, ελιές
θρίπη, κάπαρη

Tρούλλι
ντόπιο
τυρί: καλύμνικη μυζήθρα, χλωρή
και ξερή

Διαβάστε ακόμα!

Top