ΚΑΡΠΑΘΟΣ

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ «ΑΓΡΙΑ» ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ

Θα συναντήσετε φαράγγια, χαράδρες και αμφιθεατρικά κτισμένα χωριουδάκια.

Ξεκινάτε το οδοιπορικό σας από τα Πηγάδια, κινούμενοι βόρεια για το Απέρι. Η διαδρομή φεύγοντας από το επίπεδο της θάλασσας εξελίσσεται γνήσια ορεινή, συνεχείς στροφές στο δρόμο με φαράγγια, σχισμές έως ανοικτές χαράδρες.

Το Απέρι, η πρώτη μεγάλη κωμόπολη σε αυτό το τμήμα της διαδρομής αναπτύσσεται σε απόλυτα αμφιθεατρική διάταξη. Σε δεύτερο πλάνο ένας άλλος καταπληκτικός οικισμός, η Βωλάδα.

Μία πινακίδα σας παραπέμπει στην παραλία της Αχάτας.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Φεύγοντας από τη διασταύρωση στο Απέρι για Σταυρί, κατεβαίνετε στο Κατώδι και την παραλία του Κάτω Λάκκου και στη συνέχεια για Κυρα-Παναγιά και επιστροφή από Μυρτώνα.

Στην κορυφή της ορθοπλαγιάς επάνω από την Αχάτα, ακριβώς στα 500μ. ψηλά, βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας, ένα κατάλευκο εκκλησάκι να ακτινοβολεί εκεί στη διαχωριστική γραμμή ουρανού και γης.

Λίγο βορειότερα το πευκοδάσος καλύπτει τα πάντα σε αυτή την περιοχή, το ανέβασμα προς την Παναγιά είναι δύσκολο.

ΣΤΑ ..ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙΑ

Μία άλλη διαδρομή μπορεί θα ξεκινήσετε από εδώ Σταυρί, Άγιο Νικόλαο, Κάτω Λάστο, το ναΰδριο του Αρχάγγελου Μιχαήλ, μέχρι πέρα για την αρχή του φαραγγιού της Φλασκιάς.

Εκκλησάκια σε κορφές, σε πλαγιές, σε απόκρημνα.

Στην έξοδο της πανέμορφης Βωλάδας, ακριβώς στο ψηλότερο σημείο, φεύγετε δεξιά για την τοποθεσία Πίνη και την κορυφή Κόλλα, όπου είναι και η μονάδα της Αεροπορίας.

Η διαδρομή είναι μαγευτική, σε πολλά σημεία τα πεύκα σκιάζουν την πορεία σας, η θάλασσα εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα, με το υψόμετρο στο οποίο κινείστε είναι γύρω στα 700μ. Τα Πηγάδια στο βάθος με τον τεράστιο κόλπο τους και αρκετά πίσω μακρινός εξώστης, οι Μενετές.

Μία υπέροχη διαδρομή δύσκολη, για αυτοκίνητα αποκλειστικά 4x4 αφού οι κλίσεις είναι μεγάλες.

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Γνωρίστε μικρά γραφικά χωριουδάκια, τον Όθο κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του νησιού, την πλαζ Καμαράκια και τέλος το Φοινίκι, ένα αυθεντικό παμπάλαιο ψαροχώρι.

Επιστροφή πάλι πίσω και μέσα από πανοραμική διαδρομή φτάνετε στη Βωλάδα, για να ακολουθήσετε πλέον την ασφάλτινη διαδρομή για τη δυτική πλευρά της Καρπάθου.

Ο δρόμος αυτός περνάει από τον Όθο, κτισμένο στο πιο ψηλό σημείο της Καρπάθου (500μ. υψόμετρο) με καταπληκτική θέα.

Πολύ στενός ο δρόμος στο κέντρο του χωριού που αναπτύσσεται στον άξονά του και βέβαια το χαρακτηριστικό και εδώ είναι τα περιποιημένα σπίτια με μία έκδηλη φροντίδα.

Το μυστικό είναι απλό, αφού οι Καρπαθιώτες σε μεγάλο ποσοστό του συνόλου έχουν μεταναστεύσει στο παρελθόν σε Αμερική και Καναδά βασικά, και επιστρέφοντας επενδύουν στον τόπο τους.

Κατεβαίνοντας βλέπετε ότι ξανοίγετε μπροστά σας το Καρπάθιο Πέλαγος και η φιγούρα της Κάσου ξεπετάγεται από τη θάλασσα.

Περνάτε από τις Πυλές, βγαίνετε στην παραλία του Σικέλαου, ευθεία ακτογραμμή, παραδομένη στον κυματισμό του Πουνέντε.

Δεξιά ο δρόμος ανεβαίνει για Άγιο Γεώργιο, Λευκό και Μεσοχώρι και στη συνέχεια Σπόα και Όλυμπο.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΟΣΜΗ ΑΡΚΑΣΑ

Καθώς πηγαίνετε αριστερά, η Αρκάσα εμφανίζεται πυκνοδομημένη και πολύκοσμη, αλλά λίγο πριν στη διασταύρωση φεύγετε δεξιά για Φοινίκι που βρίσκεται στα δεξιά του κόλπου. Ακόμη πιο πριν, όμως, υπάρχει η πλαζ Καμαράκια, με τη φύση να πρωτοστατεί σε εικαστικές δημιουργίες.

Το Φοινίκι είναι ένα αυθεντικό παμπάλαιο ψαροχώρι, που διατηρεί το χρώμα του. Εδώ μικρές ψαροταβέρνες προσφέρουν τα πιο φρέσκα ψάρια. Από εδώ μπορείτε να πάρετε το ταχύπλοο για να επισκεφτείτε την Κάσο σε τακτικά δρομολόγια, σίγουρα μία πρόταση που αξίζει και με το παραπάνω.

Εδώ βρίσκετε το μνημείο «Πλοίο της Σωτηρίας». Ο λόγος για την «Ιμμακολάτα», που στις 8 Οκτωβρίου του 1944 ξεκίνησε από το Φοινίκι με 7 άνδρες, για να φτάσει στην Αλεξάνδρεια, φέροντας το μήνυμα της επαναστατημένης Καρπάθου στην ελληνική κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ

Με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά το ανάγλυφο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, με διάσπαρτους γήλοφους και ιζηματογενή πετρώματα. Θαυμάστε την τοξοειδή παραλία της Απελλάς και τους παροπλισμένους ανεμόμυλους.

Μία άλλη διαδρομή ακολουθείτε από τη διασταύρωση της Κυρα-Παναγιάς για το βορειοανατολικό τμήμα της Καρπάθου. Αναμφίβολα, το ανάγλυφο φαντάζει μοναδικό.

Ένας χωματόδρομος με μήκος 2,5χλμ. μας κατεβάζει στην Απελλά, σε μία ανοικτή τοξοειδή και φαρδιά παραλία, με λεπτό βοτσαλάκι, νερά πεντακάθαρα φυσικά, σκιά πίσω στα δένδρα και στην άκρη στα βράχια, μία παραλία για όλα τα γούστα, ιδιαίτερα αγαπητή και με την ανάλογη φυσικά κίνηση.

Συνεχίζετε τη διαδρομή σας τώρα προς τα βόρεια. Ο δρόμος απόλυτα δύσκολος, ειδικά όταν ο Αίολος έχει διαβολεμένα κέφια και ακριβώς στον Αυχένα, όπου σε διασταύρωση δεξιά πάτε για Σπόα σε 2χλμ. και Όλυμπο σε 26χλμ.

Εδώ ακριβώς στο στενό σημείο της βόρειας Καρπάθου, υπάρχει μια σειρά ανεμόμυλων.

ΧΩΜΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Από τη Σπόα η διαδρομή για την Όλυμπο είναι μία πραγματική περιπέτεια, όχι μόνο για το δρόμο που σου κόβει την ανάσα με τις τεράστιες υψομετρικές διαφορές, αριστερά πάνω σας και δεξιά κάτω, αλλά και γιατί είναι ιδιαίτερα σκληρός. Το τοπία είναι απίστευτο, μπαίνετε σε περιοχή που η δεξιά πλευρά είναι γεμάτη από διάσπαρτους γήλοφους, ιζηματογενή καθαρά πετρώματα, διαβρωμένα από τις βροχές και τον άνεμο.

Αραιά πευκάκια, κυριολεκτικά σπαρμένα εδώ και εκεί και ένας χείμαρρος με απόλυτα πανομοιότυπους μαιάνδρους να ορίζει τη χαράδρα και στο τέλος να εκβάλει στη θάλασσα της Αιγύπτου, όπως τη λένε οι ναυτικοί, με μία εκπληκτική επίπεδη παραλία από καφέ άμμο. Αριστερά ο δρόμος φεύγει κάτω για Χαμάντια και την παραλία στα Αγνώντια και εσείς συνεχίζετε για Όλυμπο και Διαφάνι.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΒΡΥΚΟΥΝΤΑ

Από την Όλυμπο ακολουθείστε τη βόρεια πορεία. Μετά από ένα γρήγορο ανέβασμα κι ένα μικρό κατέβασμα, στο προσκήνιο μπαίνει η Αυλώνα κρυμμένη σε ένα οροπέδιο, που με δυσκολία διακρίνει κανείς τα σπίτια, αφού χρωματικά παραλλάσσονται στον γκριζοκάστανο βράχο.

Εκεί, στη μεγάλη σκιά της συκιάς υπάρχει η πινακίδα που οδηγεί στην αρχαία Βρυκούντα. Μία πεζοπορική διαδρομή πρόκληση.

Η πεμπτουσία όμως ότι βαδίζετε σε μία πανάρχαια λεωφόρο, αυτή που οδηγούσε σε ένα από τα κέντρα της Τετράπολης, δηλαδή την αρχαία Βρυκούντα.

ΣΤΟΝ ΑH-ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Αρκετά κάτω, περίπου 10΄ από την ακτογραμμή, η διχάλα δεξιά οδηγεί για τη Χοχλακιά, εκεί στο βεντούρι το θαλασσινό ανάμεσα στα βράχια και αριστερά για το κάτασπρο εκκλησάκι του Άη Γιάννη. Λαξευτοί τάφοι, διώροφοι μέσα σε τεράστιους βράχους, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της αρχαίας πόλης. Το σκηνικό είναι τελείως απρόβλεπτο, κάτω οι ξέρες πλημμυρίζουν από νερά που στη συνέχεια αδειάζουν, ένα απίστευτο πλατό με τη Σαρία να γεμίζει τον ορίζοντα στα βόρεια.

Το εκκλησάκι του Άη Γιάννη μέσα στο σπήλαιο και πάνω από τα βαθιά νερά του πελάγους είναι το τέρμα της διαδρομής σας, που κρατάει περίπου μιάμιση ώρα και σίγουρα είναι κάτι το πολύ ξεχωριστό.

Και αρκετά πέρα από τη Χαχλακιά μία λαξευτή στις ξέρες πισίνα, με διαστάσεις 10x10μ. και βάθος γύρω στα 2μ.

Επισκεφτείτε ένα από τα πανέμορφα σπίτια, πραγματικά μουσεία, ένα σπίτι όπου συζούν μαζί, με πολλά στολίδια, με πολλά χρώματα, πολλές λιχουδιές και γλυκά, όπως το «μελοκούνι» που γίνεται από σησαμέλαιο.

Ο ασφαλτόδρομος καταρριχάται τώρα στο Διαφάνι, το επίνειο της Ολύμπου.

Το Διαφάνι είναι λιμάνι οργανωμένο, οικισμός συνδετικός του νησιού με τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.

Το Διαφάνι εκτός από τη θάλασσά του έχει τους ανεμόμυλους, έχει την παραλία με τα παλκοβότσαλα, έχει και τα καραβάκια που έρχονται από τα Πηγάδια και μερικές φορές ανεβαίνουν και μέχρι τη Σάρια.

ΜΕ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΙΑ – ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Από την αποβάθρα στα Πηγάδια απολαύστε μία καταπληκτική κρουαζιέρα, κολυμπήστε στα διάφανα νερά του μικρού όρμου και δείτε τα θολωτά κτίσματα.

Μία μικρή κρουαζιέρα με σκάφος και όλες οι παραλίες της ανατολικής ακτής ξεδιπλώνονται η μία μετά την άλλη. Από την Αχάτα και τα Άπελλα μέχρι τα Αγνώντια και τη Βανάντα. Και μετά το Διαφάνι έρχονται και τα Παλάτια, πέρα εκεί στην έρημη Σαρία, στη πιθανολογούμενη αρχαία Νίσυρο.

Νερά πενταδιάφανα εκεί στο μικρό όρμο και τεράστιες μορφές οι βράχινοι όγκοι στο νερό.

Λίγο ψηλότερα παράξενα θολωτά κτίσματα, ίσως Σαρακήνικα, απέναντι το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας με τις εγχάρακτες πλάκες και τα κιονόκρανα, στο βάθος το άγριο φαράγγι που οδηγούσε στον μεγάλο οικισμό Άργος και βέβαια ένα ανόθευτο πεδίο για εξερεύνηση στους διάσπαρτους ξεχασμένους οικισμούς στις Νάπες, στις Φάτσες, στην Κατωγή.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22450. Επαρχείο Κάσου – Καρπάθου: 22216, Αεροδρόμιο Καρπάθου: 91020, Υπολιμεναρχείο Καρπάθου: 22227, Δήμος Καρπάθου: 22121, Αστυνομικό Τμήμα: Καρπάθου: 22222, Κέντρο Υγείας Καρπάθου: 22228, Κοινότητα Ολύμπου: 51056.

Top