ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Το πιο αγαπημένο χειμωνιάτικο «φρούτο» σε γλυκά
και φαγητά. Τα κάστανα δίνουν στο τραπέζι μας μια ….ζεστή
ατμόσφαιρα γιορτής.

Τα κάστανα, χρησιμοποιούνται
ιδιαίτερα  στην ελληνική κουζίνα. Δίνουν ξεχωριστό άρωμα
σε πολλά φαγητά. Χοιρινό με κόκκινο κρασί, κότα λεμονάτη στην
κατσαρόλα, πατάτες φούρνου με ή χωρίς λουκάνικα και κρεμμύδια
αλλά ιδιαίτερα στη γέμιση της
γαλοπούλας..
.

Τα κάστανα συνδυάζονται με μανιτάρια ή με ρίζα σέλινου ή
σέλερι. Τους ταιριάζουν τα ζεστά μπαχαρικά μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο,
κανέλα. Μπορείτε να τα αρωματίσετε και με καφέ.

 

Στις κουζίνες του κόσμου, θα βρείτε πολλές συνταγές με κάστανα,
όπως τις αλμυρές κροκέτες που φτιάχνουν στη βόρεια Ιταλία με πουρέ
κάστανου, ψίχα ψωμιού, κρεμμύδια, αυγά, βούτυρο και γάλα και
αρωματίζουν με δάφνη και γαρίφαλο. Υπάρχει και μια γλυκιά εκδοχή με
άχνη και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού. Στην Καταλονία, ένα
ενδιαφέρον τοπικό πιάτο είναι ένα γευστικότατο ρύζι με ντομάτα,
ζαφορά, κρεμμύδια και κάστανα το arros amb castanyes. Οι Καταλανοί
προσθέτουν χοιρινό λίπος και κομμάτια από χοιρινό που το κάνει
γευστικότατο.

Κάστανα, ψητά ή βραστά οι Γάλλοι χρησιμοποιούν στις φρέσκιες
σαλάτες τους τις οποίες αρωματίζουν με ξίδι φραμπουάζ και τους
προσθέτουν κάστανα σοτέ – αφού τα βράσουν τα περνούν από
βούτυρο.

Στη ζαχαροπλαστική

Στη ζαχαροπλαστική πολλές οι γλυκές εκδοχές: μαρόν γκλασέ, μαρόν
ντεγκιζέ (τυλιγμένα σε σοκολάτα), μαρόν αλ’ αρμανιάκ (κάστανα που
διατηρούνται σε μπράντι αρμανιάκ). Είναι επίσης το κυρίαρχο υλικό
στη διάσημη τούρτα Μον Μπλαν (φτιάχνεται με κάστανο βρασμένο και
αλεσμένο στο μύλο λαχανικών, με κρέμα από κάστανο και σαντιγί). Ο
πουρές κάστανου χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκίσματα (μους, παγωτό,
πουτίγκα με διάφορα αποξηραμένα φρούτα, ρολό με μπανάνα και
σοκολάτα, κρέμες καραμελέ). Στην παλιά ζαχαροπλαστική όταν
αναφέρονται στον πουρέ κάστανου αλά μιλανέζε, εννοούν έναν πολτό
αρωματισμένο με ρούμι, βανίλια, κάστανο και σοκολάτα.

Στην αγορά τα βρίσκουμε σε διάφορες μορφές: πουρέ ή κρέμα
κάστανου,  προβρασμένα και συσκευασμένα σε κενό αέρος ή βάζο
με λικέρ.

Στο βράσιμο πριν τα ρίξετε στην κατσαρόλα τα χαράζετε κατά μήκος
από την κυρτή πλευρά τους, χωρίς να τα σχίσετε και τα βουτάτε όλα
μαζί για 5΄-6΄ σε βραστό κι αλατισμένο νερό, αρωματισμένο με ένα
κλαδάκι δεντρολίβανο. Το μυστικό για να καθαριστούν εύκολα είναι να
βγάζετε από το καυτό νερό μόνο όσα σκοπεύετε να καθαρίσετε άμεσα,
γιατί η υψηλή θερμοκρασία διευκολύνει το καθάρισμά τους.

Aλεύρι από κάστανα. Χρησιμοποιείται σε αρτοσκευάσματα (ψωμιά,
γλυκά, κουλούρια) σε αρκετά μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Το πιο
χαρακτηριστικό είναι το ιταλικό Χριστουγεννιάτικο castagnaccio, μια
τούρτα με αλεύρι από κάστανα, αμυγδαλέλαιο, σταφίδες, κουκουνάρι
και δεντρολίβανο.

Top