ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ

Στην περιοχή του Δομοκού η κτηνοτροφία είναι αρκετά ανεπτυγμένη
δίνοντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται βρίσκεται και
ένα προϊόν, που έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. (14-1-94) είναι το Κατίκι
Δομοκού.

Αλοιφώδες τυρί, λευκού χρώματος, με μαλακιά γεύση, ελαφρά ξινή
και αλμυρή, ασχημάτιστο σχήμα, χωρίς περίβλημα.

Παρασκευάζεται από καλής ποιότητας νωπό ή παστεριωμένο γάλα, το
οποίο προέρχεται από την περιοχή Δοκομού και από φυλές προβάτων και
αιγών παραδοσιακά εκτρεφόμενων και προσαρμοσμένων στην περιοχή.

Φτιάχνεται από μια πολύ παλιά παραδοσιακή συνταγή των
Σαρακατσαναίων που αναπτύχθηκε στην περιοχή και μεταφέρεται από
γενιά σε γενιά στο σήμερα.

Αρχικά το γάλα. θερμαίνεται στους 75οC για 30
δευτερόλεπτα και αμέσως ψύχεται στους 27-28οC. Στην
συνέχεια μπαίνει σε τυρολέβητα με θερμοκρασία 20-22οC με
ή χωρίς πυτιά και μένει μέχρι το σχηματισμό πήγματος. Στην συνέχεια
πολτοποιείται και μπαίνει σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση.

Η στράγγιση έχει ολοκληρωθεί όταν το πήγμα αποκτήσει υγρασία
75-80% κατά βάρος.

Το στραγγισμένο πήγμα αλατίζεται, ανακατεύεται για να αποκτήσει
ομοιογενή υφή και συσκευάζεται. Διατηρείται σε θερμοκρασία
4οC σε ψυκτικούς θαλάμους μέχρι την διάθεσή του.

Top