ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ & ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΑ

  • 18 φρέσκα δαμάσκηνα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. λευκό ξηρό κρασί ή φλούδα από 1 λεμόνι κομμένη σε
    κομμάτια ή φλούδα από 1 πορτοκάλι κομμένη σε κομμάτια
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 1 βανίλια

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

  • 450 ml γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος,
τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα λεμονιού. Μεταφέρετε το μείγμα στην
παγωτομηχανή και φτιάχνετε το παγωτό ακολουθώντας τις οδηγίες του
κατασκευαστή. Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μείγμα σε
ένα φαρδύ δοχείο και το βάζετε στην κατάψυξη. Κάθε 30΄ το χτυπάτε
με το μίξερ (ή με το σύρμα) επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 5-6
φορές.

 

ΚΟΜΠΟΣΤΑ

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τα δαμάσκηνα, αφαιρείτε τα
κουκούτσια και τα βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, σχετικά βαθύ. Σε
μία μέτρια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το κρασί, τις φλούδες
λεμονιού και πορτοκαλιού και τα ξυλάκια κανέλας και τη βανίλια.
Ανακατεύετε και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η
ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάζετε το σιρόπι στο σκεύος
με τα δαμάσκηνα. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC
ψήνετε για 15΄. Αφήνετε την κομπόστα να κρυώσει εντελώς αφαιρείτε
τις φλούδες και τα ξυλάκια κανέλας και τη σερβίρετε. Συνοδεύετε με
μπάλες από παγωτό γιαούρτι.

Top