ΚΡΙΤΑΜΟ ΤΟΥΡΣΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. κρίταμο
  • ½ lt νερό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγετε τα τρυφερά βλαστάρια με τα φύλλα τους. Τα καθαρίζετε
και τα πλένετε πολύ καλά. Βάζετε το νερό με το ξίδι σε μία
κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει μία βράση. Ρίχνετε το κρίταμο και το
αφήνετε να ζεματιστεί για 1΄-2΄. Το αφαιρείται από το νερό με μια
τρυπητή. Αφήνετε το ξίδι με το νερό να κρυώσουν καλά. Βάζετε σε ένα
αποστειρωμένο βάζο (χωρητικότητας 500ml) το κρίταμο, προσθέστε
1κ.σ. αλάτι και ρίχνετε το ξιδόνερο.

ΣΗΜ.: Το κρίταμο βρίσκεται πάνω στα βράχια
δίπλα στη θάλασσα και γύρω-γύρω από  τις ακτές. Συλλέγεται από
Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρείται στην άλμη. Χρησιμοποιείται στις
σαλάτες, συνοδεύει όσπρια, αλλά και ως μεζεδάκι συνοδεία ούζου,
ρακί, τσίπουρου. Ακόμα οι βλαστοί και τα άνθη τηγανίζονται και
γίνονται ομελέτες.

ΑΛΑΤΙ ΑΠΟ ΚΡΙΤΑΜΟ

ΥΛΙΚΑ

  • φρέσκο κρίταμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αποξηραίνετε στον ήλιο το κρίταμο να ξεραθεί καλά Όταν αποξηρανθεί
το  βάζετε στο μπλέντερ και το αλέθετε μέχρι να γίνει σκόνη.
Βάζετε τη σκόνη σε βάζο και την χρησιμοποιείτε αντί για αλάτι σε
σαλάτες, μια και είναι αλμυρή όπως και το αλάτι.

Top