ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 4-5 πορτοκάλια με χονδρή φλούδα
  • ζάχαρη ίση με τον πουρέ πορτοκαλιού
  • 2  αστέρια γλυκάνισου
  • 2 μπαστούνια κανέλλας (προαιρετικά)
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • χυμό από 1 λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με
μπόλικο νερό (να σκεπάζονται με το νερό) να βράσουν για 10΄. Τα
βγάζετε αδειάζετε την κατσαρόλα από το νερό και τα ξαναβάζετε
προσθέτοντας ίδια ποσότητα νερού ξαναβράζετε για 10΄.
Επαναλαμβάνετε αυτή την διαδικασία άλλες 2 φορές (σύνολο τέσσερις
φορές αλλάζετε νερό). Αυτό βοηθά στο να γλυκάνουν τα πορτοκάλια και
να μαλακώσουν. Όταν τελειώσετε την διαδικασία ξεπικρίσματος αφήστε
τα πορτοκάλια για 8-10 ώρες σε κρύο νερό. Στραγγίζετε τα πορτοκάλια
και αφαιρείτε τις φλούδες τους. Τις βάζετε σε κρύο νερό. Παίρνετε
από το νερό 1-2 κομμάτια και τα κόβετε ζουλιέν και τοποθετείτε σε
κρύο νερό. Αφήνετε στο νερό μέχρι να ετοιμάσετε τα πορτοκάλια.
Κόβετε τα πορτοκάλια στα έξι. Καθαρίζετε από τυχόν κουκούτσια
(προτιμάτε πορτοκάλια χωρίς κουκούτσι) από σκληρές μεμβράνες και
ίνες. Βάζετε στο multi  λίγα-λίγα και τα αλέθετε. να γίνουν
πολτός ή τα αλέθετε λιγότερο να έχουν μικρά κομματάκια όπως σας
αρέσoυν. Παίρνετε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Σουρώνετε τις φλούδες
των πορτοκαλιών και στραγγίζετε καλά. Μετράτε με ένα φλιτζάνι τον
πολτό και τα κομματάκια από τις φλούδες. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα.
Όσα φλιτζάνια πορτοκάλι μετρήσατε τόσα φλιτζάνια ζάχαρη θα βάλετε.
Η αναλογία της συνταγής είναι 1 προς 1 (δηλαδή 1 φλ. πορτοκάλι – 1
φλ. ζάχαρη). Μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη αν θέλετε, βάζοντας 1
φλιτζάνι ζάχαρη λιγότερο δηλαδή στα 6 φλ. πορτοκάλι βάζετε 5 φλ.
ζάχαρη, γίνεται το ίδιο καλά. Ανακατεύετε στην κατσαρόλα τον πολτό
με την ζάχαρη και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μόλις
αρχίσει το βράσιμο χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να δέσει
η μαρμελάδα για 40΄-50΄. Στην αρχή ανακατεύετε αραιά μετά τα
25΄-30΄ ανακατεύετε σχεδόν συνέχεια για να μην πιάσει. Πέντε λεπτά
πριν τελειώσει το δέσιμο της μαρμελάδας ρίξτε το αστεροειδή
γλυκάνισο, την κανέλα με το γαρίφαλο και το χυμό λεμονιού. Γεμίζετε
τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα (προσοχή μην καείτε) κλείστε
τα. Γυρίστε τα ανάποδα στον πάγκο και αφήστε να κρυώσουν.

Top