ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΛΑΦΟ

ΥΛΙΚA

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 3 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζετε το ρύζι
και το σουρώνετε όσο ακό­μη κρατάει, προτού γίνει τελείως, σε
περίπου 15΄. Το αφήνετε στην άκρη. Βάζετε τις μελιτζάνες, κομμένες
στη μέση, σε κρύο νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν, για 30΄. Τις
στραγγίζετε, τις στύβετε και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Σοτάρετε
στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει και γίνει
διάφανο ρίχνετε το σκόρδο και στη συνέχεια τις μελιτζάνες.
Ανακατεύετε συχνά μέχρι να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και να
τηγανιστούν ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά τους. Προσθέτετε τις
ντομάτες, τον δυόσμο, αλάτι το πιπέρι και το κόλιανδρο. Μόλις
πάρουν 2-3 βράσεις, προσθέτετε το ρύζι και 1 κούπα ζεστό νερό και
συνεχίζετε το μαγείρεμα για περίπου 5΄ μέχρι να χυλώσει το ρύζι. Αν
χρειαστεί, προ­σθέτετε λίγο νερό ακόμη. Κατεβάζετε από τη φωτιά
όταν το ρύζι έχει γίνει και το μελιτζανοπίλαφο είναι ακόμη ζουμερό,
δηλαδή όταν έχει ακόμη τα υγρά του. Προσθέτετε το μαϊντανό,
ανακατεύετε και σερβίρετε.

ΣΗΜ.: Πασπαλίστε με λίγη
τριμμένη γραβιέρα Κρήτης προτού σερβίρετε.

Top