ΜΠΟΓΑΤΣΑ ‘Η ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ

ΥΛΙΚΑ

  • 700 γρ. αλεύρι σκληρό και μαζί μισή κ.γ. σόδα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml εκλεκτό λάδι (χλιαρό)
  • 100-150 ml κρασί λευκό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2/3 κ.γ. σόδα διαλυμένη σε 5 κ.σ. χυμό λεμονιού ή
    πορτοκαλιού
  • 3-4 κ.σ. σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Τρίβετε
με τα χέρια σας να υγροποιηθεί το αλεύρι και να γίνει σαν τραχανάς.
Ρίχνετε την ζάχαρη, το κρασί, τα μπαχαρικά και την σόδα λειωμένη
στο λεμόνι. Ζυμώνετε να ενωθούν όλα τα υλικά μέχρι να έχετε μια
μαλακή ζύμη – αν χρειαστεί συμπληρώνετε με λίγο χλιαρό νερό. Σε ένα
ταψί μετρίου μεγέθους αλείφετε με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με
½κ.γ. σουσάμι. Απλώνετε την ζύμη, την ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο
και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200οC για 50΄-60΄.

ΣΗΜ.: Το γλυκό – ψωμί αυτό το φτιάχνουν σε
όλη την Πελοπόννησο στις νηστείες και ιδιαίτερα την καθαρά Δευτέρα
με μικρές παραλλαγές.

Top