ΗΛΕΙΑ: ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 

Ο Νομός Ηλείας συνδυάζει τον ανεκτίμητο πολιτιστικό του
«θησαυρό», με τα σπουδαία ιστορικά και θρησκευτικά του
μνημεία. Τα 130 χλμ. χρυσής αμμουδιάς, με τις φημισμένες ιαματικές
πηγές του. Τα ξεχωριστά δασικά και περιβαλλοντικά οικοσυστήματα, με
σύγχρονα οικιστικά κέντρα.

 

Η Ηλειακή γη είναι ένας προικισμένος τόπος που παράγει
αναρίθμητα προϊόντα βασικής διατροφής καλύπτοντας μεγάλο μέρος
αναγκών της χώρας και όχι μόνο. Με κύρια στοιχεία το ήπιο κλίμα
του, το εύφορο έδαφος και τα υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων. Ακόμη τα
υπόγεια νερά του, οι τροφοδότες ποταμοί και η ηλιοφάνεια τις
περισσότερες φορές του χρόνου, αποτελούν τους ευνοϊκούς παράγοντες
στην γόνιμη καλλιέργεια των μεγάλων πεδινών εκτάσεων, που
εκτείνονται σε 2.570.000 στρέμματα.

Στην Ηλεία καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα με αγροτικά
προϊόντα. Βασικά προϊόντα της Ηλειακής γης για αιώνες, ήταν οι
ελιές, τα αμπέλια, τα δημητριακά, και τα λαχανικά. Μαζί με την
κτηνοτροφία και την αλιεία έθρεψαν τους κατοίκους της. Κορωνίδα του
19ο αι. και στις αρχές του 20ου αι. ήταν η
σταφίδα την περίοδο ακμής των εξαγωγών. Το Προϊόν
που οδήγησε την εμπορική και αστική ανάπτυξη του τόπου. Σήμερα η
σταφίδα καλλιεργείται σε 20 χιλιάδες περίπου στρέμματα. Η ετήσια
παραγωγή έχει μειωθεί στις εννέα χιλιάδες τόνους. Εξακολουθεί
ωστόσο να αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν αρίστης ποιότητας.

Στην Ηλεία καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα αμπελώνες με
ντόπιες ποικιλίες αλλά και εισαγόμενες που παράγουν
κρασί πολύ καλής ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια
γνωρίζει άνθιση η παραγωγή κρασιού από οινοπαραγωγούς που
επένδυσαν, στο προϊόν παράγοντας κρασιά βιολογικής και μη
καλλιέργειας. Κρασιά επώνυμα όπως του κτήματος Μερκούρη,
Μπρυντζίκη, Σταυρόπουλου και πολλών άλλων έχουν διεισδύσει στην
ελληνική και διεθνή αγορά κρασιού.

Ο νομός φημίζεται για την άριστη ποιότητά του
ελαιολάδου. Ορισμένες περιοχές λόγω μικροκλίματος
δίνουν παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Με ανύπαρκτη σχεδόν
οξύτητα. Η μέση ετήσια παραγωγή σε λάδι σε 24.000 τόνους.
Σημαντικές προσπάθειες γίνονται στην βιολογική καλλιέργεια της
ελιάς. Ιδιωτικές, συνεταιριστικές προσπάθειες γίνονται για την
τυποποίηση και προώθηση ελαιολάδου στις ξένες αγορές.

Μεγάλη είναι η παραγωγή του νομού σε εσπεριδοειδή προϊόντα. Η
παραγωγή σε πορτοκάλια και μανταρίνια ξεπερνά τους 65.000 τόνους το
έτος. Ενώ η ετήσια παραγωγή λεμονιών ανέρχεται σε 15.000 τόνους.
Πρόκειται για προϊόντα άριστης ποιότητας αν και η έλλειψη
πιστοποίησής τους, δεν ευνοεί την εξαγωγή τους στο βαθμό που τους
αξίζει.

Από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες του νομού είναι οι το
καρπούζι της Ηλείας. Εξαγωγές γίνονται στην Ιταλία
και σε ολόκληρη την Ευρώπη., λόγω της άριστης ποιότητάς του και της
πρωιμότητάς του. Η παραγωγή του νομού φτάνει τις 220-240 χιλιάδες,
πρώτος στη χώρα. Ενώ η ετήσια παραγωγή σε πεπόνι ανέρχεται σε 10-11
χιλ. τόνους.

Μία νέα σχετικά καλλιέργεια με συνεχώς ανοδική τάση είναι η
φράουλα. Εξαιρετικό προϊόν που παράγεται στην
περιοχή Βουπρασία. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 5000 τόνους. Η
άριστη ποιότητα, η πρωιμότητά και η πιστοποίηση του προϊόντος είναι
τα καλύτερα διαβατήρια για τις διεθνείς αγορές. Εξέχουσα θέση στην
καλλιέργεια έχουν πατάτες φθινοπωρινές ή
ανοιξιάτικες. Η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 80.000 τόνους. Η
παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας
ανέρχεται σε 120.000 τόνους. Ο παραγόμενος τοματοπολτός είναι από
τους καλύτερους ποιοτικά στον κόσμο.

Top