Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Τσιπούρες και κεφαλόπουλα, τεράστιες γαρί­δες, χέλια και γλώσσες, λούφες και πρασίνια, αλλά και αρνιά στη  σούβλα μαζί με κοκορέτσι και σπληνάντερο είναι κάποια από τα εδέσματα που θα αναζητήσετε στην περιοχή. Από τη μια, τα βιβάρια και οι πλούσιες ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού κι από την άλλη, τα ορεινά με την πλούσια κτηνοτροφία.

Στον Αμβρακικό κόλπο ζουν και αναπαράγονται τουλάχιστον 33 είδη ψαριών, ενώ αλιεύονται γύρω στα 15 είδη. Στις λιμνοθάλασσες τρέφονται πολλά ψάρια που βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους στα πλούσια από φυτοπλαγκτόν νερά. Η παραγωγικότητα του κόλπου είναι πολύ μεγάλη κι ένα μεγάλο ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού ασχολείται με το ψάρεμα. Ψαρεύονται κυρίως χέλια, λαβράκια, κέφαλοι, τσιπούρες και γλώσσες.

Εκτός από τη ξακουστή σαρδέλα, ο Αμβρακικός είναι γνωστός και για τις γαρίδες του, ειδικά για την εντυπωσιακή ριγωτή γάμπαρη. Η τσιπούρα να φτάνει και να ξεπερνά το μισό κιλό. Εκτός από την κλασική συνταγή (ψητή στα κάρβουνα), μαγειρεύεται και με σέλινο στο φούρνο. Ο κέφαλος γίνεται κι αυτός στο φούρνο, πλακί, με σκόρδο, φρέσκια ντομάτα, πατάτες και ρίγανη.

Η περιοχή φημίζεται και για τα άφθονα χέλια της. Ένας ξεχωριστός μεζές για τους καλοφαγάδες, που απολαμβάνουν τη λιπαρή και τρυφερή σάρκα τους. Τα κάνουν συνήθως ψητά σε καλάμι στα κάρβουνα και στο φούρνο με δάφνη, σκόρδο και λάδι.

Η σαρδέλα αποτελούσε για δεκαετίες την τροφή του φτωχότερου πληθυσμού της περιοχής, ειδικότερα στην Πρέβεζα, όπου και γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού η μεγάλη Γιορτή της Σαρδέλας. Γίνεται πλακί στο φούρνο με μπόλικη ντομάτα ή και ψητή στα κάρβουνα.

Οι μικρές, πολύ φρέσκες γλώσσες και οι κουτσομούρες γίνονται τηγανητές με υπέροχη τραγανή κρούστα. Οι σουπιές μαγειρεύονται σε συνδυασμό με σπανάκι ή χόρτα ή κοκκινιστές με μακαροτσίνι (κοφτό μακαρονάκι), κρασάτες αλλά και ψητές στο κάρβουνο, αν είναι πολύ μικρές.

Ο παστός μπακαλιάρος στην περιοχή της Πρέβεζας μαγειρεύεται στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα, κόκκινη πάπρικα και μαύρες σταφίδες που δίνουν μια ιδιαίτερη υπόγλυκια γεύση στο φαγητό.

Στα χωριά της περιοχής του Αχέροντα δοκιμάστε νόστιμα κρέατα.  Προβατίνα στα κάρβουνα, γίδα βραστή και χοιρινό πρασοσέλινο,  αλλά και αγριογούρουνο γιαχνί με αλεύρι καμένο, που είναι μια αυτοσχέδια σάλτσα την οποία προτιμούν οι νοικοκυρές για τα κρέατα, και γίνεται πολύ εύκολα, γυρίζοντας μερικές κουταλιές αλεύρι με λάδι στο τηγάνι.

Σε όλα τα χωριά του νομού φτιάχνουν πίτες, εδώ όμως έχουν εξέχουσα θέση στο καθημερινό τραπέζι.

«Η κοτόπιτα με το ρύζι είναι η καλύτερη πίτα».Κοτόπιτα, κρεατόπιτα από γίδα, μπακαλαρόπιτα με παστό – μπακαλιάρο, λαχανόπιτα, μακαρονόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα, ρυζόπιτα με τυρί, παντζάρια που γίνεται με διάφορα χόρτα και σε πολλές παραλλαγές. Κάποιες νοικοκυρές τη φτιάχνουν με κρέμα, ενώ άλλες απλώς πασπαλίζουν από πάνω τα χόρτα με καλαμποκίσιο αλεύρι ή σιμιγδάλι, είτε και τα δύο και την ψήνουν απευθείας στον φούρνο.

Ξεκινώντας από τα χωριά κοντά στις πηγές του Αχέροντα, οι κάτοικοι λένε πως το ποτάμι είναι πλέον φτωχό σε αλιεύματα. Μόνο μικρά ψαράκια υπάρχουν, τα οποία κάνουν για τηγάνι και είναι απλώς μεζές για τον ερασιτέχνη ψαρά. Κάποιες φορές, μπορεί να βρεθεί μπράνα που την κάνουν τηγανιτή και πέστροφες που γίνονται ψητές.

Ένα απλό και νόστιμο φαγητό για τα κρύα που κάνουν σε κάποια χωριά είναι τα λάχανα αλευρωμένα. Πρόκειται για διάφορα λαχανικά και τσουκνίδα, τα οποία, αφού βράσουν με πολύ σκόρδο και γίνουν χυλός, τα λιώνουν με το πιρούνι και προσθέτουν λίγο αλεύρι. Τα βραστά προτιμώνται σε όλη την περιοχή -και μάλιστα, τα λένε χαρακτηριστικά: πατάτες «μπλουμ» ή σκέτο «μπλουμ»!

Θα απολαύσετε, επίσης, πολύ ωραία γαλακτοκομικά και τυριά, γιαούρτι, φέτα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι και μυζήθρα αλμυρή,

Στην Πάργα, παραδοσιακό φαγητό που εξακολουθούν να μαγειρεύουν οι παλιές οικογένειες είναι το γιαχνί ή Παργινό. Το φαγητό αυτό είναι κρέας από γίδα ή τράγο βραστό μαζί με πατάτες, κρεμμύδια, μυρωδικά, μπαχαρικά και ντομάτα. μάλιστα, κάθε χρόνο στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στο ξωκλήσι στην Παλαιόπαργα φτιάχνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και προσφέρεται στους προσκυνητές. Στα σπίτια τρώγεται περισσότερο το μοσχάρι, ενώ η προβατίνα που θεωρείται εκλεκτός μεζές. Ωραίος μεζές για το τσίπουρο είναι και η σαρδέλα στις εκβολές του Αχέροντα που την κάνουν ψητή. Στην Πάργα το «μπλουμ» το κάνουν με διάφορα λαχανικά και από πάνω ρίχνουν μπόλικο λάδι και λεμόνι, ενώ ένα άλλο αγαπητό φαγητό είναι οι μελιτζάνες γεμιστές με κρεμμύδι.

Σε όλα τα χωριά τιμούν τα γλυκά του κουταλιού: κεράκι, κυδώνι, σταφύλι καρύδι, σύκο, νερατζάκι, κυδώνι, πέργαμο, μελιτζανάκι και ειδικά στην Πάργα το ντοματάκι, που γίνεται γεμιστό με καρύδι που είναι και το μυστικό της νοστιμιάς του.

Βέβαια, δεν λείπουν και τα κλασικά γλυκά: ραβανί, καρυδόπιτα και μηλόπιτα. Εάν βρεθείτε στο χωριό Δερβίζιανα, δοκιμάστε το ποτό «κούμαρο». Οι κουμαριές στη περιοχή είναι αυτοφυείς και ο κόσμος ως οικονομικότερη λύση εδώ και πολλά χρόνια έφτιαχνε το ποτό του, που είναι λευκό και μοιάζει με το τσίπουρο από κούμαρα.

Σε όλα τα χωριά θα πιείτε τσίπουρο από σταφύλια, ούζο αλλά και κρασάκι.

Top