Ν. ΔΡΑΜΑΣ: ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

 

     ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ – ΘΕΡΜΙΑ – ΝΕΣΤΟΣ:  ΤΟΠΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Με ορμητήριο τη Δράμα, ξεκινήστε τις διαδρομές στην ύπαιθρο του πλούσιου νομού. Ακολουθήστε την ανατολική έξοδο και την πορεία που οδηγεί βόρεια. Μια εναλλακτική και πιο «άγρια», λόγω μη ομαλού οδικού δικτύου, διαδρομή θα σας φέρει κοντά στις ασύγκριτες φυσικές ομορφιές του δραμινού τοπίου.

Ο Νικηφόρος είναι το πρώτο χωριό που συναντάτε ανηφορίζοντας για το φράγμα της Πλατανόβρυσης και τα δάση. Θα περάσετε από το Παρανέστι που απέχει 40χλμ. περίπου από τη Δράμα. Πρόκειται για ιστορικό κεφαλοχώρι της περιοχής.  Έχει 700 περίπου κατοίκους και είναι κτισμένο στην κοιλάδα του Νέστου, με πολλά νερά και πυκνά δάση να το αγκαλιάζουν.

Στο Παρανέστι μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση από το μεγαλείο της φύσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου (τηλ. 25240 21010). Μπορείτε να κάνετε μια εκδρομή στον πιο κοντινό καταρράκτη του Αχλαδορέματος, της Αγίας Βαρβάρας, που απέχει περίπου 20χλμ. Η διαδρομή θα σας φέρει κοντά στη θέση Πανόραμα, που όπως μαρτυράει και το όνομά της, προσφέρει πανοραμική θέα προς το Φρακτό, αλλά και προς την πανέμορφη τεχνητή λίμνη του Νέστου και στο φράγμα της Πλατανόβρυσης.

Στις παρυφές του δάσους Φρακτού βρίσκονται τα Θερμιά. Χαμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση θα συναντήσετε τα Λουτρά Θερμιών (Ιλιτζέ) Νέστου.

Η δόμηση στην περιοχή έχει απαγορευτεί, το μόνο πέτρινο κτίσμα είναι το παλιό θολωτό λουτρό, που σήμερα περιστοιχίζεται από έναν τσιγκομαχαλά, με διάσπαρτες γούρνες (κοινόχρηστες και ιδιωτικές). Το νερό στα λουτρά των Θερμιών φτάνει τους 55οC και θέλει πολύ κουράγιο για να το αντέξεις. Για το λουτρό σας στα Θερμιά θα πληρώσετε ένα συμβολικό αντίτιμο στο σύλλογο «Οι Άγιοι Θεόδωροι», που διαχειρίζεται τα λουτρά. Πληροφορίες θα πάρετε από τον Δήμο Παρανεστίου στο τηλ. 25240 22333.

ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΝΕΣΤΟΥ     –        ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ο ποταμός Νέστος που διασχίζει το Νομό Δράμας σε αυτή την περιοχή συγκρατείται από φράγματα, πλαταίνει την κοίτη του και δημιουργεί τεχνητές λίμνες (Λευκοσγείων, Θησαυρού, Πλατανόβρυσης), που ξεκίνησαν ως τεχνητά έργα και σήμερα αποτελούν αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε. Ακολουθώντας τον δρόμο που συνδέει το Παρανέστι με τη Δράμα, στο 1ο χλμ. βλέπετε τη γέφυρα του Νέστου και ύστερα από 2χλμ. στρίβετε δεξιά προς Θησαυρό.

Το πρώτο φράγμα που θα δείτε είναι της Πλατανόβρυσης, με τρεις τεράστιες θύρες που απελευθερώνουν το νερό το οποίο συγκεντρώνεται στη δυτική πλευρά του φράγματος. Το επόμενο φράγμα, το φράγμα Θησαυρού, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης με ύψος 175μ. και υπερθαλάσσιο υψόμετρο 390μ. Η επιφάνεια της τεχνητής λίμνης που δημιουργείται είναι 18τ.χλμ. με υψόμετρο της στάθμης της στα 320 με 380μ.

ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ

Η διαδρομή μέχρι το Παρθένο Δάσος απαιτεί τουλάχιστον δύο ώρες σε δύσκολο οδικό δίκτυο. Οι εικόνες και τα χρώματα αλλάζουν από τα Θερμιά και πάνω. Το δάσος δρυός δίνει τη θέση του σε μαύρα πεύκα, ενώ ο δρόμος γίνεται ακόμα πιο δύσκολος. Στη διασταύρωση στρίβετε δεξιά και με σημάδι το εργοτάξιο Φρακτού ξέρετε ότι έχετε επιλέξει τη σωστή κατεύθυνση.

Έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια από το δασαρχείο, κινείστε βόρεια και ανεβαίνετε σε υψόμετρο 1.700μ. Εσείς, στην περίπτωση που δεν διαθέτετε το απαραίτητο έγγραφο. αφήστε το αυτοκίνητό σας λίγο πριν από τη θέση Πανόραμα και συνεχίστε πεζοί. Στο τέλος της διαδρομής θα απολαύσετε μία εικόνα του αδιατάρακτου οικοσυστήματος που θα σας αποζημιώσει πλήρως. Μαύρες ελάτες, ερυθρελάτες, δασικές πεύκες, σημύδες, σμέουρα και οξιές περιλαμβάνονται στο Παρθένο Δάσος, τον ακρογωνιαίο λίθο του δάσους Φρακτού. Στην ουσία πρόκειται για μία απομονωμένη έκταση 5.900στρ. μέσα σε μία μεγαλύτερη 120.000στρ., που τα τελευταία 500 χρόνια δεν έχει υποστεί καμία ανθρώπινη παρέμβαση σύμφωνα με τους δασολόγους και στην οποία ζουν σπάνια είδη ζώων όπως αγριόκουρκοι, αγριόγιδα, καφέ αρκούδες, αγριογούρουνα και χρυσαετοί.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 25210. Δασαρχείο 34093/34074.

Top