ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 600 γρ. παγωτό)

  • 250 ml γάλα, φρέσκο, πλήρες
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • ½ κλωναράκι φυσικής βανίλιας ή 2 τμχ βανιλίνη

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν χρησιμοποιήσετε κλωναράκι βανίλιας, το σχίζετε κατά μήκος με ένα
μαχαίρι, το ανοίγετε και με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνετε το
εσωτερικό του για να μαζέψετε τους αρωματικούς σπόρους. Σε μία
κατασαρόλα ρίχνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα σποράκια της
βανίλιας (ή τη βανιλίνη) και την τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά.
Βάζετε τη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους σε ένα μπολ. Ανακατεύετε
αμέσως με μια κουτάλα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Μόλις ζεσταθεί καλά
το μείγμα της κατσαρόλας, αλλά πριν πάρει βράση, αδειάζετε μέσα
τους χτυπημένους κρό­κους με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η
κρέμα να ζεσταθεί καλά, να αχνίσει και να δέσει ελαφρά. Δεν πρέπει
όμως να βράσει, γιατί θα ψηθούν οι κρόκοι και η κρέμα θα
«κόψει». Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαρο­πλαστικής, η ιδανική
θερμοκρασία για να την αποσύρετε είναι όταν η ένδειξη φτάσει τους
84°-85°C. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αδειάζετε την κρέμα σε ένα
καθα­ρό σκεύος. Αν υπάρχουν σβολάκια  μέσα στην κρέμα,
μπορείτε να τα χτυπήσετε με ραβδομπλέντερ.

Πριν βάλετε την κρέμα
στην παγωτομηχανή, καλό είναι να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 1
νύχτα σκεπασμένη με μεμβράνη. Για να γίνει το παγωτό πιο κρεμώδες.
Την επομένη αδειάζετε την κρέμα στον κάδο της παγωτομηχανής και
περιμένετε 35΄-40. Στην αρχή η σύσταση του θα φαίνεται χαλαρή,
όμως, όσο περνάει η ώρα θα γίνεται πιο πυκνό. Συνήθως το παγωτό
είναι εξαιρετικά νόστιμο και μαλακό τη στιγμή που το βγάζετε από
την παγωτομηχανή και μπορείτε να το φάτε. Αν, όμως, η παγωτομηχανή
σας δεν είναι αρκετά ισχυρή και δείτε ότι το παγωτό δεν έχει την
κατάλληλη υφή, το βά­ζετε στην κατάψυξη να παγώσει καλά. Για να
διατηρήσετε το παγωτό στην κατάψυξη, θα πρέπει να το σκεπάσετε με
καπάκι.

ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΓΩΤΑ

Top