ΠΑΡΟΣ: ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ:  ΜΑΓΕΥΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι χρυσαφένιες παραλίες αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού, που απολαμβάνουν τη δροσιά της θάλασσας, όμως και στην ενδοχώρα υπάρχουν πολλοί οικισμοί με αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Ένας από αυτούς είναι οι Λεύκες, που βρίσκονται σε υψόμετρο 250μ. και για πολλούς αποτελούν το ομορφότερο χωριό της Πάρου. Χτίστηκε τον 16οαι. και λέγεται πως το όνομά του προήλθε από τον ασβέστη και το μάρμαρο, τα κυριότερα δομικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ανέγερση των σπιτιών του.

Εντύπωση προκαλεί η αρχιτεκτονική των κατοικιών, που συνδυάζει την κυκλαδίτικη τεχνοτροπία με τα νεοκλασικά και οθωνικά κτίρια. Θα τα δείτε και εσείς περπατώντας στον Ραμνό, τον κεντρικό δρόμο όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων, και θα καταλήξετε στην κορυφή του λόφου με τον επιβλητικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Τα δύο μαρμάρινα κωδωνοστάσιά της θεωρούνται αριστουργήματα της μαρμαρογλυπτικής. Είναι φτιαγμένα από το περίφημο παριανό μάρμαρο. Στο εσωτερικό του ναού θα αντικρίσετε ένα εντυπωσιακό γλυπτό τέμπλο.

Μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και να δείτε λιοτρίβια, περιστερεώνες και μύλους. Εδώ σώζεται ο παλαιότερος ανεμόμυλος του νησιού, ηλικίας 400 ετών. και να ξαποστάσετε σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες του.

Μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα βρίσκονται τα ιστορικά χωριά Μάρμαρα, Πρόδρομος και Μάρπησσα.

Τα Μάρμαρα ξεχωρίζουν για τα καλοδιατηρήμένα αρχοντικά τους, τον ιστορικό ναό του Ταξιάρχη (του 17ουαι.) και την Κοίμηση της Θεοτόκου, με τρία κωδωνοστάσια.

Ο μεσαιωνικός οικισμός του Προδρόμου είναι χτισμένος με αμυντική αρχιτεκτονική και τα σπίτια του έχουν οχυρωματική διάταξη. Θα μπείτε στο χωριό από μία καμάρα με θολωτή στέγη που ενώνει τις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Νικολάου.

Περπατώντας στα περιποιημένα σοκάκια τους θα δείτε πολλά παλιά σπίτια, καμάρες και παραδοσιακά καφενεία, όπου αξίζει να κάνετε μια στάση για καφέ. Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στη γειτονική Μάρπησσα. Θα δείτε σπίτια του 16ου και του 17ουαι., ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια και θολωτές στοές.

Τα τρία χωριά έχουν θεά στον λόφο του Κεφάλου, με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Στην κορυφή του βρίσκονταν η πόλη και το κάστρο του Κεφάλου, που καταστράφηκαν ολοσχερώς το 1537 έπειτα από σφοδρή επίθεση του πειρατή Μπαρμπαρόσα.

Η καταστροφή του Κεφάλου σήμανε το τέλος της Ενετοκρατίας και την απαρχή της Τουρκοκρατίας, που διήρκεσε σχεδόν 3 αιώνες.

Στην περιοχή του κάστρου σώζονται αρκετά μισοερειπωμένα εκκλησάκια, μεταξύ των οποίων και ο Ευαγγελισμός (1410) που θεωρείται ο παλαιότερος του νησιού.

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Πρόκειται για το πλακόστρωτο (με μάρμαρο) μονοπάτι που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 1.000 χρόνια και συνέδεε τις Λεύκες με τον Πρόδρομο, τη Μάρπησσα, και την Παροικιά. Σηματοδοτημένο και σε πολύ καλή κατάσταση, ξεκινάει από τις Λεύκες και αφού διασχίζει ελαιώνες, αμπελώνες, βουνοπλαγιές, και ένα τρικάμαρο βυζαντινό γεφυράκι, καταλήγει στον Πρόδρομο. Καλύτερη ώρα για να το περπατήσετε είναι το σούρουπο (διάρκεια: περίπου 1 ώρα).

 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ  ΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Στις Λεύκες μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του συλλόγου «Υρια» (τηλ. 22840-41182). Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού του Αιγαίου, λειτουργεί σε χώρο του ξενοδοχείου “Lefkes Village”. Στη Μάρπησσα αξίζει την επίσκεψή σας το Εκκλησιαστικό Μουσείο: (τηλ.: 22840-41831), το Λαογραφικό Μουσείο (τηλ.: 22840-41217) και το Μουσείο Γλυπτικής του Νικόλα Περαντινού (τηλ.: 22840-41217).

Top