ΠΑΤΡΙNΟ ΛΟΥΚΟΥΜΙ

Λουκούμι, τούρκικη λέξη και ανατολικό γλύκισμα με βάση τη
ζάχαρη. Αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας των Πατρινών. Γνωστή η
τέχνη του από την εποχή της Οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Το 1850
στην περιοχή της Πάτρας, ανθούν εργαστήρια λουκουμιών, και το
λουκούμι κατακτά επάξια την θέση τοπικής σπεσιαλιτέ, αποτελώντας
για πολλά χρόνια, το καλύτερο κέρασμα στα καφενεία, και το πιο
γλυκό έπαθλο του νικητή στην κολιτσίνα (τράπουλα). Γλυκιά
επιβράβευση στους μαθητές, μετά την παρέλαση (τους μοίραζαν
λουκούμια). Το ταρτάρισμα στις γρήγορες προμενάντες.

Όχι τυχαία, άλλωστε, η Πάτρα γίνεται η Πύλη του λουκουμιού προς
τον δυτικό κόσμο. Καθώς ένας Άγγλος περιηγητής του 19ου
αι. περνά από την Πάτρα και το δοκιμάζει σε ένα καφενείο, το
μεταφέρει στην πατρίδα του και από εκεί σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο εργοστάσιο ανοίγει το 1917 από τους αδελφούς Άγγελο και
Χαράλαμπο Αγγελόπουλο. Λειτουργεί μέχρι το 1990 όταν λόγω γήρατος
κλείνει καθώς δεν υπάρχουν διάδοχοι. Έτσι ένας αιώνας μακράς
παράδοσης κλείνει. Εδώ έμαθαν την τέχνη του λουκουμιού οι
Σκιαδαρέσης, Κούλος, Μανούσος μετέπειτα παραγωγοί. Ενώ ο Βασίλης
Μανούσος είναι  ο πρώτος που διαθέτει το λουκούμι σε
μπουκιές.

Μπουκιές πολύχρωμες με άρωμα τριαντάφυλλου, μαστίχας,
περγαμόντου γεύσεις γλυκιές, που χαρίζουν απόλαυση στον
ουρανίσκο και μας συνοδεύουν από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια,
τις γευστικές μας αναμνήσεις. Το πατρινό λουκούμι εξακολουθεί και
σήμερα να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο, εμπλουτίζοντας
τις μυστικές συνταγές του. Γνωστό σε όλη την Ελλάδα και με έντονη
παρουσία στο εξωτερικό προκαλεί με την γλύκα του, μόνο του, με
ελληνικό καφέ ή λικέρ μα απαραίτητα με ένα ποτήρι νερό. Ποιος
μπορεί να αντισταθεί μόνο σε ένα όταν υπάρχουν τόσες πολλές
διαφορετικές γεύσεις που θυμίζουν περιβόλι τριαντάφυλλο –
περγαμόντο, μαστίχα, ούζο, ξηρούς καρπούς, βανίλια. Οι γλυκιές
μπουκίτσες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ενώ τελευταία μία μικρή ευωδιαστή μπουκιά κάνει την εμφάνισή
της, το λουκούμι Τεντούρα σε μαύρο χρώμα. Με όλα τα αρωματικά
χαρακτηριστικά του ηδύποτου αποτελώντας την πεμπτουσία της
απόλαυσης. Η Τεντούρα που έγινε λουκούμι. Αν επισκεφθείτε την Πάτρα
μην ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε σε μοντέρνες συσκευασίες τις
παραδοσιακές γεύσεις των λουκουμιών. Είναι υπέροχα.

Top