ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Το Βουκουρέστι χτισμένο στις όχθες του Ντιμπόβιτσα ή “Κηπούπολη”, όπως είναι η λαϊκή ονομασία της πόλης λόγω της θέσης της πάνω στην ιδιαιτέρως εύφορη πεδιάδα της χώρας, είναι στη διάθεσή σας.

Πόλη πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, γεγονός που το αποδεικνύουν τα αρχαία ερείπια που βρέθηκαν κοντά στο Βουκουρέστι και χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια της ευρωπαϊκής ιστορίας. Σήμερα το Βουκουρέστι έχει πληθυσμό 3,5εκ. Ρουμάνοι στην πλειοψηφία τους. Το ωραιότερο και γραφικότερα σημείο του Βουκουρεστίου, αυτό που κρατάει το άρωμα της παλιάς πόλης, βρίσκεται στην οδό Λιπσκάνι με τα πολλά όμορφα στενάκια με την πληθώρα των μπαρ και των καφέ. Το καλοκαίρι όλος ο δρόμος μετατρέπεται σε πεζόδρομο και μετονομάζεται και σε “Καλοκαιρινή Οδό”, όπου εκεί διαδραματίζονται πολλά χάπενινγκ με μουσική και ανθρώπους που χορεύουν. Διασχίζοντας λοιπόν τη Λιπσκάνι προς τα δυτικά, θα φτάσετε στην Καλέα Βικτόριεϊ, τον πιο ιστορικό δρόμο του Βουκουρεστίου. Στη συμβολή των δύο οδών βρίσκονται τα οικονομικά κτίρια του Βουκουρεστίου: Το Οικονομικό Κέντρο και το Μέγαρο της Οικονομικής Κοινοπραξίας, σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Πωλ Γκοτερό.

Στο νούμερο 36 της Καλέα Βικτόριεϊ θα βρείτε το φημισμένο ξενοδοχείο Casa Capsa, το οποίο φιλοξενεί το πιο ιστορικό καφέ της πόλης. Χτίστηκε το 1852 συγκεντρώνοντας όλη την αφρόκρεμα των καλλιτεχνών, συγγραφέων, πολιτικών και διανοουμένων κατά τη δεκαετία του ’30. Στο νούμερο 12 θα αντικρύσετε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της χώρας. Τα εκθέματα που υπάρχουν πίσω από τις προθήκες του καλύπτουν την ιστορία της Ρουμανίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί βρίσκεται το κτίριο που παλιότερα ήταν το Κέντρο Γερουσίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας (ΚΚΡ). Δίπλα στην είσοδο υπάρχει πλάκα αφιερωμένη στους ανθρώπους που θυσίασαν τις ζωές τους για να σώσουν τη χώρα από τον Τσαουσέσκου και την πολυετή δικτατορία του. Σταθείτε ένα λεπτό και αποτίστε φόρο τιμής σε εκείνους του Ρουμάνους που τη νύχτα της 17ης Δεκεμβρίου του 1989 έπεσαν ηρωϊκά, όταν ο Τσαουσέσκου έδωσε διαταγή στο στρατό να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Λίγες ημέρες μετά μια σύντομη δίκη ο Τσαουσέσκου μαζί με τη σύζυγό του Έλενα Πετρέσκου εκτελέστηκαν λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βουκουρέστι.

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης είναι η πιο δημοφιλής ίσως από τις επτά τέχνες, η μουσική. Στο Ateneul Pomân στεγάζεται η φιλαρμονική ορχήστρα του George Enescu δημιουργού του αριστουργήματος Ρουμανική Ραψωδία. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε θαυμάσια κονσέρτα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του George Enescu όπου θα θαυμάσετε τα χειρόγραφα του μουσικοσυνθέτη και προσωπικά του αντικείμενα. Στον ίδιο χώρο του μουσείου θα μπορέσετε να δείτε παρτιτούρες του Μπαχ που ανήκαν στη συλλογή της Βασίλισσας Βικτωρίας της Ρουμανίας. Επίσης, αξίζει να δείτε το Σπίτι της Όπερας (στη λεωφόρο Mihail Kοgalniceanu 70). Μπροστά στο κτίριο προβάλλει το άγαλμα του Τζεόρτζε Ενέσκου. Εδώ έκανε πρεμιέρα η διάσημη όπερα του Οιδίποδος.

Μία από τις ωραιότερες αναμνήσεις και στιγμές με τις οποίες επιστρέφει κανείς από τη Ρουμανίας είναι τα θεσπέσια τσιγγάνικα βιολιά στις υπόγειες ταβέρνες της πόλης, που σε πολλούς θα θυμίσουν περιγραφές του Βάρναλη. Ρωτήστε στο ξενοδοχείο ή ακόμη και στο δρόμο και είναι βέβαιο ότι θα σας παραπέμψουν στο κατάλληλο μέρος. Οι φίλοι των εικαστικών, ας επισκεφθούν το Μουσείο Εθνικής Τέχνης (Νο49-53) στον ίδιο δρόμο, στο κτίριο του παλατιού). Εκτός από τη μεγάλη συλλογή εικόνων και ταπισερί, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έργα του Ρέμπραντ, του Ελ Γκρέκο και του Μπρέγκελ.

Αν έπρεπε κανείς να ξεχωρίσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια της πόλης, θα ήταν αδύνατον να μην επιλέξει εκείνο όπου σήμερα στεγάζεται το ξενοδοχείο Hilton. Βρίσκεται στο Athenée Palace (οδός Episcopeiei 1-3). Η ιστορία του είναι μεγάλη. Χτίστηκε τα ο 1914 από τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα Θεόφιλο Μπραντό, υπήρξε το αρχηγείο των ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βομβαρδίστηκε σφοδρά κατά τη διάρκεια του πολέμου και ανοικοδομήθηκε το 1945. Στον Μεσοπόλεμο υπήρξε άντρο διαφθοράς και πορνείας, στη διάρκεια της επανάστασης δέχτηκε πολλές καταστροφές, ενώ το 1966 προστέθηκε μια νέα πτέρυγα. Για τους λάτρεις της γαστρονομίας η πόλη προσφέρει πληθώρα επιλογών.

Από τους πολλούς και επιβλητικούς ναούς της πόλης η εκκλησία της Σταυρουπόλεως στον ομώνυμο δρόμο χτίστηκε από τον Έλληνα μοναχό Ιωαννίκιο Στρατινικέα το 1724. Στο εσωτερικό της μπορείτε να απολαύσετε καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Ωστόσο, η πιο παλιά εκκλησία είναι η Biserica Courtea Veche (Εκκλησία της Παλιάς Πριγκιπικής Αυλής), η οποία οικοδομήθηκε μεταξύ 1546 και 1559 και οι τοιχογραφίες της που χρονολογούνται από εκείνη την εποχή διατηρούνται σχεδόν ανέπαφες.

Από την πλούσια ιστορία αυτής της πόλης θα ήταν αδιανόητο να παρακάμψουμε το πιο πρόσφατο και δυνατό της κομμάτι, που έμελλε να αλλάξει τόσο τη μοίρα όσο και τον τρόπο σκέψης των Ρουμάνων. Παρότι έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από την εκτέλεση του Τσαουσέσκου, ο δικτάτορας άφησε πολλά ίχνη στην πόλη. Από τα δεκάδες, εμείς σας προτείνουμε να δείτε δύο. Το πρώτο είναι το “Σπίτι του Λαού” που για την ανέγερσή του χρειάστηκε να ισοπεδώσει το ένα έκτο ολόκληρης της πόλης.

Το δεύτερο και πιο τραγελαφικό είναι η ιστορία του ποταμού Ντιμπόβιτσα. Θέλοντας να κάνει το ποτάμι να μοιάζει με τον Τάμεση και το Μόσχοβα, το βύθισε και από πάνω του δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη με στεκούμενα νερά. Όσοι αγαπάτε την περιπέτεια, κάντε τον κόπο και βγείτε για λίγο από το Βουκουρέστι, προκειμένου να κατευθυνθείτε προς τα μυθικά Καρπάθαια Όρη. Ακολουθώντας με το αυτοκίνητο μία διαδρομή δύο ωρών μέσα από περίεργα νεραϊδένια και …ξωτικά τοπία., θα αντικρίσετε αγκιστρωμένο σε ένα όμορφο λόφο τον “Πύργο του Κόμη” στο Μπραμ. Τα πενήντα επτά δωμάτια του Κόμη, που θυμίζουν λαβύρινθο, σε συνδυασμό με το τοπίο θα σας κάνουν να αισθανθείτε πως ταξιδεύετε στο παρελθόν. Ένα παρελθόν γεμάτο μυστήριο και γοητεία. Και όσοι εξακολουθείτε – ευτυχώς- να πιστεύετε σε νεράιδες και δράκουλες, δοκιμάστε να τους αναζητήσετε στο Βουκουρέστι και στα Καρπάθια Όρη.

Top