ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 500 γρ. καρδιές αγκινάρας  
  • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί μαλακό
  • 3 κ.σ. κάππαρη
  • 3-4 λιαστές ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια φέτες
  • ξύσμα από 1  λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC (αντιστάσεις).
Ξαλμυρίζετε την κάππαρη σε άφθονο νερό, την στραγγίζετε και την
στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί. Ψιλοκόβετε τις λιαστές ντομάτες.
Σε ένα τηγάνι βάζετε το μισό ελαιόλαδο μαζί με το λάδι της λιαστής
ντομάτας να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν
για 15΄-20΄ σε μέτρια φωτιά. Όταν ετοιμαστούν τα αφήνετε στην άκρη.
Κόβετε τις  αγκινάρες στη μέση κατά μήκος. Βάζετε το υπόλοιπο
ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε τις αγκινάρες σε μέτρια φωτιά για
10΄ την κάθε πλευρά. Απλώνετε σε μια ταρτιέρα 23εκ., τις αγκινάρες
με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τοποθετείτε την λιαστή ντομάτα
ανάμεσα στα κενά και ρίχνετε την κάππαρη να πάει παντού. Απλώνετε
το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και από πάνω βάζετε το τυρί. Καλύπτετε
με το φύλλο σφολιάτας και ψήνετε για 50΄-60΄. Αφήνετε να κρυώσει
5΄. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάτε τα πλαϊνά και αναποδογυρίζετε την
τάρτα σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε
χλιαρή ή κρύα.

 ΣΗΜ.: Χτυπάτε
με ένα πιρούνι να ενωθούν το ελαιόλαδο με το λάδι από τη λιαστή
ντομάτα για να σοτάρετε το κρεμμύδι και για πιο έντονη γεύση
προσθέτετε μια τριμμένη σκελίδα σκόρδο.Χρησιμοποιήστε καρδιές αγκινάρας
 (φρέσκες καθαρισμένες ή κονσέρβα) Αντί για κάππαρη
χρησιμοποιήστε ελιές, αφού αφαιρέσετε το κουκούτσι.

Top