ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

ΥΛΙΚΑ

  • 36 σαβαγιάρ
  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 1 φλ. άχνη ζάχαρη & 2 κ.σ.
  • 2 φλ. εσπρέσσο ή 2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
  • 1 φλ. κονιάκ & 2 κ.σ. για την κρέμα
  • 4 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 2 βανίλιες
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. τριμμένη σοκολάτα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζετε το 1 φλιτζάνι κονιάκ με τον εσπρέσσο και
ανακατεύετε. Bάζετε τα ασπράδια σε ένα μπολ με τις 2κ.σ. ζάχαρης.
Xτυπάτε σε σφιχτή μαρέγκα και τη βάζετε στο ψυγείο. Σε ένα μεγάλο
μπολ βάζετε τους κρόκους με την ζάχαρη, το μασκαρπόνε, το κονιάκ
και τις βανίλιες. Τα χτυπάτε στο μίξερ για 7΄-10΄ περίπου, μέχρι να
έχετε μια ελαφριά κρέμα. Ρίχνετε την μαρέγκα σιγά-σιγά και
ανακατεύετε με μια σπάτουλα απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί με την
κρέμα μασκαρπόνε. Παίρνετε το μπολ με τον καφέ, βάζετε δίπλα ένα
παραλληλόγραμμο ταψί 25X40. Βουτάτε ένα-ένα τα μισά σαβαγιάρ στον
καφέ για δευτερόλεπτα. Τα στρώνετε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί
μέχρι να καλύψετε τον πάτο του ταψιού. Απλώνετε ομοιόμορφα την μισή
κρέμα πάνω στα σαβαγιάρ. Βουτάτε και τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στον καφέ
και καλύπτετε την κρέμα. Τα σκεπάζετε με την υπόλοιπη μισή κρέμα.
Βάζετε το τιραμισού για 4-5 ώρες στο ψυγείο να παγώσει. Το
σερβίρετε αφού το πασπαλίσετε με κακάο και σοκολάτα.

ΣΗΜ.: Τα αυγά πρέπει να είναι φρέσκα. Το
ιδανικότερο, είναι να είναι  ημέρας. Αν θέλετε να παστεριώσετε
τα αυγά, βάζετε τους κρόκους με κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα
ανοξείδωτο μπολ. Το βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει
(μπεν μαρί) και ανακατεύετε συνεχώς τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι
να ζεσταθεί το μείγμα. Η όλη διαδικασία θα πάρει 10΄ περίπου.
Βγάζετε το μπολ με τους κρόκους από το μπεν μαρί, αφήνετε να
κρυώσουν και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε μια
ελαφριά κρέμα. Για να παστεριώσετε και τα ασπράδια, βάζετε τη
ζάχαρη να λειώσει με λίγο νερό. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα ασπράδια σε
μαρέγκα και ρίχνετε τη λειωμένη ζάχαρη (ζεστή) σαν κλωστή
εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ρίξετε όλο το σιρόπι

Top