ΧΟΣΑΦΙ ή ΧΟΥΣΑΦΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλιτζ. ξερά βερίκοκα
  • 1 φλιτζ. ξερά δαμάσκηνα
  • 1 φλιτζ. σύκα
  • ½ φλιτζ. σταφίδα μαύρη
  • ½ φλιτζ. σταφίδα ξανθή
  • 2 φρέσκα μήλα  κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 1 κυδώνι καθαρισμένο και κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 ξυλάκι κανέλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα βάζετε τα ξερά φρούτα και την κανέλα με νερό,
τόσο, όσο να τα καλύπτει. Τα βάζετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για
30΄ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Όταν μαλακώσουν προσθέτετε τα
κομμένα μήλα, τα κυδώνια, τη ζάχαρη. Τα ανακατεύετε και αφήνετε να
βράσουν για 10΄. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει και
σερβίρετε.

ΣΗΜ: Παραδοσιακή συνταγή της Πολίτικης, της
Μικρασιάτικης και της Ποντιακής Κουζίνας. Πρόκειται για μία
ανάλαφρη κομπόστα που έφτιαχναν με κομμένα φρούτα που έβραζαν σε
νερό μαζ.ί με αποξηραμένα. Την έτρωγαν κυρίως το χειμώνα συνήθως σε
περιόδους νηστείας, αλλά και σε γιορτινά τραπέζια. Η λέξη χοσάφι
προέρχεται από την τούρκικη λέξη “hosat” , που σημαίνει φρούτα σε
ελαφρύ σιρόπι και η τούρκικη λέξη είναι δάνειο της περσικής
“hos-ab” που σημαίνει ευχάριστο νερό. Σήμερα είναι δημοφιλές
επιδόρπιο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Μία συνταγή με πολλές
παραλλαγές. Με φρούτα αποξηραμένα μόνο ή ανάμειξη αποξηραμένων και
φρέσκων με ή χωρίς ξηρούς καρπούς, κανέλα ή γαρίφαλο, γλυκό κόκκινο
κρασί ή λικέρ. Τρώγεται ζεστό ή κρύο, συνοδεύεται με παγωτό ή
γιαούρτι ή μόνο του. Κλείνει ένα δείπνο. Είναι εύκολο, υγιεινό και
δίνει ενέργεια.

Top