ΧΤΑΠΟΔΙ : Ο μεζές του μερακλή

Ο μεζές του μερακλή

Πικάντικο, κρασάτο στο τηγάνι, στιφάδο ή με αγριόχορτα γιαχνί,
όπως και να μαγειρευτεί, το χταπόδι είναι ένας αγαπημένος μεζές των
Ελλήνων.

Στις ελληνικές θάλασσες, κυκλοφορεί άφθονο και στη Μεσόγειο
γενικότερα. Το πολυπληθέστερο και νοστιμότερο είναι το χταπόδι το
κοινό. Βρίσκεται πάντοτε στα ρηχά (σε βάθος μικρότερο των 100μ.) σε
όλες τις ελληνικές παραλίες, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τους Οθωνούς
και από τη Γαύδο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Η καλύτερη εποχή
ψαρέματος είναι ο χειμώνας, μια και τα χταπόδια πλησιάζουν πολύ τις
ακτές, ενώ το καλοκαίρι αποσύρονται σε πιο βαθιά νερά.

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΧΤΑΠΟΔΙ

Πριν μαγειρευτεί το χταπόδι πρέπει να χτυπηθεί και να
«παραγουλιαστεί». Έτσι, το φρεσκότατο χταπόδι χτυπιέται
40-60 φορές σε επίπεδο βράχο, μέχρι να ασπρίσει τελείως η περιοχή
ανάμεσα στα πλοκάμια και έπειτα τρίβεται απαλά με παλινδρομικές
κινήσεις στο βράχο, μέχρι να κατσαρώσει.

Το χτύπημα το κάνει πιο μαλακό και το παραγούλιασμα (το τρίψιμο)
βοηθάει να φύγουν οι χρωστικές ουσίες από το δέρμα του, που το
κάνουν να αλλάξει χρώμα. Αν δεν παραγουλιαστεί το χταπόδι δεν
τρώγεται, γιατί αυτές οι χρωστικές που απομακρύνονται με το
παραγούλιασμα, το κάνουν πολύ αλμυρό και δυσάρεστο στη γεύση.

Από το διακινούμενο φρέσκο χταπόδι, περίπου το 40% είναι ντόπιο
και το 60% εισαγωγής από χώρες της Μεσογειακής Αφρικής και τη
Σενεγάλη.

Πριν αγοράσετε, προσέξτε να δείτε αν το χταπόδι έχει
«κατσαρώσει». Αν ναι, τότε είναι καλά παραγουλιασμένο.
Πιάστε με το χέρι σας να δείτε αν το δέρμα είναι σφιχτό στη σάρκα
του. Αν είναι πολύ χαλαρό σημαίνει πως είναι μπαγιάτικο. Και βέβαια
μυρίστε το. Η μύτη είναι πάντα καλός σύμβουλος. Όσο για νοστιμιά,
όσο πιο μεγάλο τόσο πιο εύγευστο. Αν λοιπόν βρείτε χταπόδι 2-3
κιλών, «καραβίσιο» το λένε οι ψαράδες, μη διστάσετε να το
αγοράσετε και να βάλετε όσο δεν μαγειρέψετε στην κατάψυξη.
Παλιότερα, πουλιόταν και χταπόδι ξεραμένο στον ήλιο.

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ

Το καθάρισμα του χταποδιού είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε
μόνοι σας. Είναι μια απλή διαδικασία. Κόβετε το στόμα του και
καθαρίζετε προσεκτικά ό,τι υπάρχει μέσα στο κεφάλι του. Στη
συνέχεια, το πλένετε διεξοδικά και το μαγειρεύετε.

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΧΤΑΠΟΔΙ

Με βασική προϋπόθεση να είναι το χταπόδι τρυφερό και νόστιμο από
το χτύπημα και το παραγούλιασμα.

Το χταπόδι στο μαγείρεμα δεν θέλει υγρά γιατί βγάζει τα δικά
του. Έτσι, αν θέλετε να το κάνετε ξιδάτο ή κρασάτο, βάλτε το στην
κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι νερό σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα. Στα
τελευταία 5΄ προσθέστε το ξίδι ή το κρασί. Αυτός είναι και ο
βασικός τρόπος μαγειρέματός του. Ακόμα και όταν θέλετε να το
φτιάξετε στα κάρβουνα βράστε το έτσι 40΄ και μετά βάλτε το στα
κάρβουνα.

Προσοχή, μη βάλετε πολύ αλάτι γιατί το χταπόδι είναι αρκετά
αλμυρό από μόνο του.

Top