ΨΗΜΑ (ΑΡΝΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά αρνί ή κατσίκι κομμένο
  • 2 φλιτζ. ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε και στραγγίζετε το κρέας, το αλείφετε με το μισό
ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνετε. Το βάζετε σε ένα ταψί μαζί με τις
σκελίδες σκόρδου. Ρίχνετε τα 2 φλιτζάνια νερό και το ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 100οC μέχρι να μαλακώσει για 1 ώρα και
30΄ περίπου. Παράλληλα σε ένα τηγάνι βάζετε να ζεσταθεί το υπόλοιπο
ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 2΄-3΄.
Ρίχνετε και το ρύζι και ανακατεύετε για 1΄-2΄. Αλατοπιπερώνετε και
αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε στο μείγμα τον άνηθο,
το δυόσμο και ανακατεύετε. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο γυρίζετε
το κρέας και ρίχνετε το ρύζι ανακατεύοντας ελαφρά. Προσθέτετε 4
φλιτζάνια ζεστό νερό, το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το ψήσιμο
για 25΄-30΄ μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του. Προσθέτετε το
βούτυρο, αφήνετε για 2΄-3΄ και αφαιρείτε το φαγητό από το
φούρνο.

ΣΗΜ.: ΨΗΜΑ ή ΨΥΜΑ ή ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ:
Παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται το Πάσχα στην Χαλκιδική. Το
φαγητό αυτό το βρίσκουμε σε πολλές παραλλαγές σε όλη την Χαλκιδική.
Κάποιες νοικοκυρές προσθέτουν πελτέ ντομάτας, σταφίδες ή βράζουν ή
σοτάρουν πρώτα το κρέας και το ψήνουν στο φούρνο με το
ρύζι.

Top