ΓΛΥΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΒΙΕΝΝΗ

Στη Βιέννη δεν υπάρχει τίποτε διασημότερο από τη sacher torte,
για την οποία έφτασαν στα δικαστήρια το ομώνυμο ξενοδοχείο με τον
επίσης φημισμένο αυτοκρατορικό και βασιλικό ζαχαροπλάστη – φούρναρη
Ch.Demel’s Söhne. Αποτέλεσμα της μακρόχρονης και σκληρής διαμάχης
ήταν να διατηρήσει το Demel το δικαίωμα να πουλάει
«sacher torte», ενώ το ζαχαροπλαστείο
του περίφημου ξενοδοχείου ξεφουρνίζει πλέον την
«original (αυθεντική) Sacher
Torte» .

Εάν λοιπόν βρεθείτε στη Βιέννη, αναζητήστε τη βαθιά
ζαχαροπλαστική της παράδοση σε καταστήματα λιγότερο γνωστά στους
τουρίστες, αλλά με έξοχα γλυκά. Δοκιμάστε το Oberlaa Kurbad Cake,
το οποίο αποτελείται από πολλές στρώσεις κέικ από καρύδια, που
χωρίζονται με μους σοκολάτας. Καλύπτεται από νουγκά και γλάσο
σοκολάτας και είναι από τα πλέον φίνα γλυκά που μπορεί να επιλέξει
κανείς. Μια τούρτα σοκολάτα-βανίλια που αποτελείται από σφιχτή μους
σοκολάτας, στα έγκατα της οποίας βρίσκονται κρυμμένα ολόκληρα σου
γεμάτα κρέμα. Ένα Mandel – Marzipankuche, δηλαδή κέικ αμυγδάλου
γεμιστό με μάρζιπαν.

BOYΔΑΠΕΣΤΗ

Ένα θαυμάσιο κέικ Esterhazy. Αυτό πήρε το όνομά του από τον
ομώνυμο πρίγκιπα και αποτελείται από πολλές λεπτές στρώσεις
παντεσπάνι, καρύδια και κρέμα γεμιστή με μπράντι. Ισορροπημένη και
πρωτότυπη είναι και η ομώνυμη «τούρτα Gerbeaud»,
η οποία παρασκευάζεται από λεπτές στρώσεις κέικ γεμάτες με
μαρμελάδα βερίκοκο, κανέλα και τρίμμα λεμονιού και σκεπάζεται με
σοκολάτα. Και στις δύο η βιεννέζικη γαστρονομική πρακτική των
πολλών στρώσεων είναι εμφανής. Εάν επιθυμείτε τώρα κάτι αμιγώς
ουγγρικό, δοκιμάστε τη μεγαλύτερη συμβολή των Μαγυάρων στο διεθνές
ζαχαροπλαστικό γίγνεσθαι. Πρόκειται για το «γλυκό του
Σομλό»
, δηλαδή το Somloi galuska, το οποίο προφανώς
ανακαλύφθηκε στην πόλη Σομλό. Πρόκειται για ένα κέικ με στρώση
κρέμας με μπράντι και σταφίδες που τεμαχίζεται ακανόνιστα στο πιάτο
και περιχύνεται με γενναίες  ποσότητες σαντιγί, ζεστής
σοκολάτας και τρίμματος αμυγδάλου.

ΠΑΡΙΣΙ

Ο βασιλικός ζαχαροπλάστης και εφευρέτης του «μπαμπά»,
Nicolas Stoghrer, άφησε τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ το 1730 και άνοιξε το
δικό του μαγαζί. Το Stohrer λειτουργεί ακόμη και σήμερα και είναι
από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία του Παρισιού. Φημίζεται για τους
συγκλονιστικούς μπαμπάδες με ρούμι, τους οποίους ξεφουρνίζει σε
τρεις παραλλαγές: τον κανονικό, τον Ali Baba (με σταφίδες) και τον
μπαμπά με σαντιγί. Δοκιμάστε επίσης τα πηγάδια της αγάπης (puits
d’amour), στρογγυλά κεκάκια και γεμάτα με κρέμα βανίλια. Το
φημισμένο τέιο-ζαχαροπλαστείο είχε μια ουρά περίπου εκατό
νοματαίων, κυρίως τουριστών.

Τα μακαρόν «βγαίνουν»  σε διάφορα μεγέθη (τα
κανονικά και τα μικρότερα «ζερμπέ») και σε δεκάδες γεύσεις
και χρώματα ανάλογα με την εποχή. Περιμένουν 48 ώρες μεταξύ
παρασκευής και πώλησης, ώστε να φτάσουν στο καλύτερο δυνατό σημείο
γεύσης και αρώματος.

Το 2006, πενήντα χρόνια μετά την παρασκευή της πρώτης τούρτας
«Όπερα» (μπισκότο με κρέμα καφέ και γκανάς σοκολάτας από
κακάο Βενεζουέλας), οι ζαχαροπλάστες του Dalloyau έφτιαξαν τη
«ροκ όπερα» προσθέτοντας κρέμα από αμύγδαλα και καραμέλα,
με τους παραδοσιακούς πελάτες να επιμένουν στην αυθεντική version
του 1955.

Top