Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Η γη των Λακεδαιμονίων είναι μία αποκάλυψη για κάθε
ταξιδιώτη. Φυσικές ομορφιές και πολιτισμός. Η καστροπολιτεία του
Μυστρά, ο βράχος της Μονεμβασίας, οι Πύργοι της Μάνης, τα Φράγκικα,
Κάστρα, οι Βυζαντικοί ναοί, το Φαράγγι της Καρδαμύλης, τα Σπήλαια
Δυρού και Καστανιάς.

Επιβλητικά βουνά, Ταΰγετος και Πάρνωνας, οι ακρογιαλιές του
Λακωνικού Κόλπου και τα παραδοσιακά ψαροχώρια με τα γραφικά
λιμανάκια, τους όρμους και τα ακρωτήρια, αποτελούν πόλο έλξης για
τους φανατικούς φυσιολάτρες, αθεράπευτα ρομαντικούς και εραστές της
Ιστορίας.

Πρωτεύουσα του νομού η Σπάρτη. Πόλη θρύλος που
διαμόρφωσε την ιστορία της Ελλάδας και όχι μόνο. Φιλοξενείται στην
θρυλική κοιλάδα του Ευρώτα, την γεμάτη πορτοκαλεώνες και ελιές.
Σύγχρονη, με εκπληκτική ρυμοτομία κάτω από την σκιά του Μυστρά,
αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Πολλά πάρκα,
αρκετό πράσινο, πολλά νεανικά στέκια και έντονη νυχτερινή ζωή.

Το έντονο ανάγλυφο του νομού, με τις επίπεδες καλλιεργούμενες
εκτάσεις, έκανε τους κατοίκους να ασχοληθούν με γεωργικές
κτηνοτροφικές και αλιευτικές εργασίες.

ΕΚΛΕΚΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Πολλά αξιόλογα και αγνά τα προϊόντα, σε κάθε γωνιά του τόπου. Το
ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας με το φίνο αρωνα του διατίθεται στην
ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά με μεγάλη επιτυχία.Στη Λακωνία καλλιεργούνται, οι τοπικές ποικιλίες Κορωνέικη
 Αθηνολιά, Κουτσουρελιά.
Νοστιμότατες οι επιτραπέζιες λακωνικές ελιές που φτιάχνονται και
διατηρούνται όπως παλιά. Τσακιστές, χαρακτές, παστολιές (θρούμπες)
και νερολιές ομορφαίνουν τις σαλάτες και δίνουν γεύση στα
φαγητά.

Τα πορτοκάλια της Λακωνίας αγκαλιάζουν την
κοιλάδα του Ευρώτα. Την άνοιξη πλημμυρίζουν τον αέρα με την
χαρακτηριστική τους ευωδία. Τα εσπεριδοειδή εξάγονται σε όλο τον
κόσμο, καθώς φημίζονται, για την ποιότητα και την νοστιμιά
τους.

Τα αμπέλια της, ονομαστά από τους αρχαίους
χρόνους. Σήμερα με τις βιολογικές καλλιέργειες παράγονται πολλές
ποικιλίες κρασιών, με σημαντικές διακρίσεις στην εγχώρια αγορά και
στο εξωτερικό. Είδη ποικιλιών που καλλιεργούνται Κυδωνίτσα,
Μονεμβασιά, Πετρουλιάνος ή Θράψα, Γλυκερήθρα κ.ά. Κρασιά που
παράγονται από τις γηγενείς ποικιλίες της Λακωνίας Λευκή Κυδωνίτσα,
Ερυθρό Μαυρούδι, ο Λευκός Οίνος (Π.Ο.Π.), Μονεμβασία-Μalvasia,
εμφιαλώνεται για πρώτη φορά στο τέλος του 2012, ύστερα από 2 έτη
παλαίωσης από την Οινοποιητική Μονεμβασίας.

Φέτα ξηρή μυζήθρα, γραβιέρα, τυριά από ντόπια κατσικίσια και
προβατίσια γάλατα, αρίστης ποιότητας. Το τυρί σφέλα
(Π.Ο.Π.)
, που η φήμη του περνά τα σύνορα της χώρας,
προκαλεί τις αισθήσεις.

Μέλι αρίστης ποιότητας  παράγεται σε
ολόκληρη την Λακωνία. Τα εσπεριδοειδή, πεύκα, θυμάρι, ρείκι, η
φασκομηλιά, το θρούμπι, και το τεύκριο σπάνιο φυτό Ελαφονήσου
προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο μέλι.

Κηπευτικά, λαχανικά έχουν τον πρώτο λόγο στο τραπέζι της
Λακωνίας, καθώς και τα αρωματικά βότανα από τον Ταΰγετο και
τον Πάρνωνα
. Τα κάστανα και τα καρύδια

Τα φραγκόσυκα στην Λακωνική Μάνη είναι φρούτα
ενός κακτοειδούς που βρίσκεται σε ξερότοπους. Είναι πολύ νόστιμα
και θρεπτικά, αλλά θέλουν προσοχή γιατί έχουν πολλά και μικρά
αγκάθια στην φλούδα τους. Γι’αυτό η φλούδα αφαιρείται με πιρούνι
και μαχαίρι ενώ από την φραγκοσυκιά μαζεύονται με χοντρά γάντια. Τα
πολυάριθμα κουκούτσια του γλυκού καρπού καταπίνονται ευχάριστα. Τα
φραγκόσυκα γίνονται υπέροχη μαρμελάδα, που χρησιμοποιείτε σκέτη ή
σαν συμπλήρωμα σε γλυκά όπως κέϊκ, τούρτες κ.ά.

Η αλιεία τους προσφέρει το ψάρι και τα θαλασσινά, που
συμπληρώνουν την μεσογειακή κουζίνα.

Νόστιμες συνταγές μετατρέπονται σε υπέροχες
γαστρονομικές εμπειρίες
, διαμορφώνοντας την κουλτούρα των
ανθρώπων και το χαρακτήρα του τόπου.

Σύγκλινο το Παστό Χοιρινό, καπνίζεται σε
αρωματικά φυτά Μάνης και διατηρείται σε παρθένο ελαιόλαδο. Το
καπνιστό λουκάνικο Μάνης με πορτοκάλι. Δοκιμάστε
το  ψητό ή τηγανιτό, γίνεται πεντανόστιμο. Αναζητήστε την
κρασάτη καπνιστή χοιρινή μπριζόλα με καρυκεύματα και κρασί.
Φτιάχνονται με την μέθοδο την παλιά, που πρωτοξεκίνησε από την Μάνη
και διαδόθηκε σε όλη την Λακωνία.

Διατηρούνται  ζωντανοί πολλοί παραδοσιακοί τρόποι για την
συντήρηση των προϊόντων τους. Στα χωριά του Πάρνωνα αποξηραίνουν
ακόμα τα άγρια χόρτα που χρησιμοποιούν το καλοκαίρι μαγειρευτά με
ντομάτα. Ο ντοματοπελτές και η λιαστή ντομάτα αποξηραίνονται στον
ήλιο, όπως παλιά. Παραδοσιακά γίνεται η παρασκευή και η διατήρηση
των ζυμαρικών (τραχανάς, χυλοπίτες).

Πολλές συνταγές της Λακωνίας, προσαρμοσμένες στο σήμερα.

Ένα είδος όσπριου γνωστού από την αρχαιότητα. Υπάρχει και
σήμερα, το λούπινο. Η επεξεργασία για βρώσιμο
γίνεται όπως παλιά. Η συγκομιδή γίνεται τον Ιούλιο, απλώνεται σε
αλώνια για να απελευθερωθεί ο καρπός από τον φλοιό. Τον Αύγουστο
βράζουν τα λούπινα σε καζάνια δίπλα στην θάλασσα και τα βάζουν σε
σάκους από λινάρι. Οι σάκοι παραμένουν μέσα στο θαλάσσιο νερό 8-10
μέρες, ώστε να ξεπικρίσουν. Τα λούπινα τρώγονταν σε περιόδους
νηστείας. Σήμερα χρησιμοποιούν τις τρυφερές κορφές λουπινιάς σε
σαλάτες.

Παραδοσιακές  συνταγές της  Λακωνίας

Τσαΐτια: Τηγανιτά πιτάκια, με
γέμιση μυρωδάτων χορταρικών και ντόπιο τυρί.

Γκόγλες: Χειροποίητα κυλινδρικά ζυμαρικά με
ξηρή μυζήθρα

Χιουροσπάλα: Χοιρινό με λάδι και αλεύρι.

Κοκκινιστός κόκκορας
κρασάτος
. 

Γίγαντες στο φούρνο: Με
σύγκλινο.

Καγιανάδες

Ψωμί Ζυμωμένο από σταρένιο και ανάμικτο με
κριθαρένιο αλεύρι.

Κουλουράκια νηστίσιμα: Με γλυκάνισο και άλλα
μυρωδικά.

Λαλαγγάδια γλυκό του κουταλιού με ροδοζάχαρη
και κουκουζέλι.

Γλυκό κάστανο, γλυκό καρύδι.

Αν δεν είναι γκουρμέ οι γεύσεις και η γαστρονομία της Λακωνίας,
τότε ο όρος χρησιμοποιείται λάθος.

Από το 2002 κοσμεί την Σπάρτη ένας μοναδικός χώρος. Το
μουσείο Ελιάς και Ελληνικού λαδιού.
Παρουσιάζει την
μακραίωνη ιστορία των δύο αγαθών, που κατακλύζουν την Ελλάδα από
τους βυζαντινούς χρόνους έως και τα μέσα του 20ου αι.
Εκθέτονται εργαλεία και μηχανισμοί από παλιά ελαιοτριβεία της
περιοχής. Διάφορα αντίγραφα από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για
την παραγωγή του λαδιού. Φωτογραφίες, υλικό και μακέτες που βοηθούν
τους επισκέπτες να ταξιδεύουν στους δρόμους του λαδιού αλλοτινών
εποχών.

Top