ΚΑΛΟΝ ΠΡΑΜΑ – ΚΥΠΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 250 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

  • 275 γρ. ζάχαρη

  • 3 αυγά

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • ½ κ.γ. μαστίχα τριμμένη με λίγη από
    τη ζάχαρη

  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά

  • 140 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    πλήρες

  • λίγο βούτυρο για το ταψί

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ
ΣΙΡΟΠΙ

  • 400 γρ. νερό

  • 400 γρ. ζάχαρη

  • χυμό από 1 λεμόνι

  • φλούδα από 1 πορτοκάλι

  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΙΡΟΠΙ: Βάζετε όλα τα υλικά σε μία μικρή
κατσαρόλα και τη βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε μία-δύο φορές και
αφήνετε το σιρόπι να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνετε τη
φωτιά και σιγοβράζετε για 2΄-3΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε
να κρυώσει.

ΣΑΜΑΛΙ: Ανακατεύεται σε ένα μπολ το σιμιγδάλι
με το ελαιόλαδο και το αφήνετε στην άκρη για περίπου 30΄ να το
απορροφήσει. Προθερμαίνετε το φούρνος στους 180οC. Προσθέτετε τα
υπόλοιπα υλικά στο μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά με
μια κουτάλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί διαμέτρου 24εκ. και αδειάζετε
εκεί το μείγμα. Το χαράσσετε σε κομμάτια (τετράγωνα ή ρόμβους)
προσέχοντας να μη φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω. Ψήνετε στους 180οC
για 35΄-45΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Μόλις το βγάλετε από το
φούρνο, το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι και περιμένετε μερικές ώρες
να το «πιει» και να κρυώσει.Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το
γλυκό ζεστό ή το αντίθετο.

ΣΗΜ.: Υπάρχουν πολλές συνταγές και
παραλλαγές για το κυπριακό σάμαλι (π.χ. χωρίς αυγά, γιαούρτι και
μαστίχα με ταχίνι κλπ.) , αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντοτε το ίδιο
καλό, όπως μαρτυρεί και το όνομά του.

Top