ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό

  • 2 φλιτζ. ρύζι για πιλάφι

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 κ.σ. σταφίδες

  • 2 κ.σ. αμύγδαλο ασπρισμένα

  • 2 κ.σ. κουκουνάρι

  • 4 βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα
    ζουλιέν

  • 0,50 του γραμμαρίου σαφράν

  • 2 φωλιές φιδέ

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο & 2 κ.σ.
    βούτυρο για το καβούρδισμα

  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί

  • 5 φλιτζ. νερό ή ζωμό κοτόπουλου

  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • αλάτι – πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  • 2 κ.σ. μουστάρδα

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • χυμό από 1 λεμόνι & 2 φέτες

  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ή
    δενδρολίβανο

  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο

  • αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε και σκουπίζετε το κοτόπουλο,
το αλατοπιπερώνετε καλά μέσα και έξω. Στο εσωτερικό του (στην
κοιλιά του) βάζετε τις φέτες λεμονιού, το θυμάρι και το σκόρδο. Σε
ένα μπολ ανακατεύετε καλά τη μουστάρδα με το χυμό λεμονιού, το
ελαιόλαδο και με ένα πινέλο περνάτε το κοτόπουλο. Το βάζετε σε ένα
ταψί ρίχνετε το κρασί και την υπόλοιπη μαρινάδα. Το ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να κάνει μια τραγανή κρούστα για 1 ώρα
περίπου. Βγάζετε το κοτόπουλο από το ταψί, αφαιρείτε το θυμάρι, τα
σκόρδα και τις φέτες λεμονιού από το εσωτερικό του. Το βάζετε σε
πιατέλα και το διατηρείτε ζεστό.

 ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ
Πλένετε το ρύζι με άφθονο νερό. Το αφήνετε να
στραγγίξει καλά σε ένα σουρωτήρι. Σε ένα τηγάνι βάζετε 1κ.σ.
βούτυρο, 1κ.σ. ελαιόλαδο. Το αφήνετε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά
και ρίχνετε τον φιδέ που έχετε σπάσει, τον σοτάρετε ανακατεύοντας
συνεχώς μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρετε σε ένα μπολ. Κατά την ίδια
διαδικασία καβουρδίζετε τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια μαζί.
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρετε το βούτυρο και
σοτάρετε το κρεμμύδι για 2΄-3΄. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για
3΄-4΄. Ρίχνετε τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, τα
κουκουνάρια, το φιδέ, και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε το νερό.
Ρίχνετε το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά το μείγμα και
περιμένετε να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την
κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει για περίπου 12΄-15΄, μέχρι το
ρύζι να απορροφήσει το νερό. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά,
την σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε για 10΄-15΄. Σερβίρετε
το πιλάφι σε πιατέλα μαζί με το κοτόπουλο κομμένο.

Top