ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 18 κ.σ. σιμιγδάλι
  • 18 κ.σ. ζάχαρη
  • 18 αυγά
  • 300 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ

 ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σπάτε τα αυγά και χωρίζετε τους κρόκους από ασπράδια . Χτυπάτε
τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τη βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε
στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη και το χτυπάτε
αρκετά καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει μια αφράτη
κρέμα. Παράλληλα ανακατεύετε το σιμιγδάλι με τα υπόλοιπα υλικά
εκτός του κονιάκ. Στο μείγμα κρόκων-ζάχαρης ρίχνετε τη μαρέγκα
κουταλιά-κουταλιά ανακατεύοντας απαλά. Προσθέτετε και το κονιάκ.
Ρίχνετε τμηματικά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας σιγά-σιγά. Βουτυρώνετε
ελαφρά ένα ταψί Νo28 και πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το απλώνετε ομοιόμορφα. Ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40΄-50΄ περίπου. Η
καρυδόπιτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Ρίχνετε το
σιρόπι και αφήνετε για 4 ώρες και μετά την κόβετε.

ΣΙΡΟΠΙ

Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε σε
μέτρια θερμοκρασία. Αφήνετε να βράσει για 7΄ από το σημείου του
βρασμού. Ρίχνετε κρύο το σιρόπι στη ζεστή καρυδόπιτα. Αφήνετε το
γλυκό για 4΄ και μετά το κόβετε.

Top