PROFITEROLES

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ
 

  • 125 γρ. γάλα
  • 125 γρ. νερό
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 140 γρ. αλεύρι
  • 5 αυγά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • 350 γρ. φρέσκο γάλα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό και 3 κρόκοι
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κλωνί βανίλιας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΣ

  • 250 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. γάλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΟΥ

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα με το νερό, το
βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνετε
το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 3΄ περίπου. Αδειάζετε
το μείγμα σε ένα σκεύος και το σκεπάζετε με μια πετσέτα μέχρι να
κρυώσει. Το δουλεύετε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα με το
«φτερό», προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια
λεία και μαλακή ζύμη. Σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, βάζετε τα σου. Αν
δεν έχετε κορνέ, χρησιμοποιείτε δύο κουταλάκια. Με το ένα παίρνετε
ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνετε, ώστε να γίνουν μπαλάκια διαμ.
2-2½εκ. Ψήνετε στους 200οC (πάνω-κάτω, όχι αέρα) για
30΄-40΄, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν ανοίγετε το
φούρνο όσο ψήνονται. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν και να
στεγνώσουν.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜΑ

Σε κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος
και το κλωναράκι βανίλια κομμένο κάθετα στη μέση, ώστε οι σπόροι να
πέσουν μέσα και τα τοποθετείτε στη φωτιά. Ανακατεύετε τη ζάχαρη με
το κορν φλάουρ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα ρίχνετε το 1/3 στο
μείγμα των αυγών, ανακατεύετε και το αδειάζετε μέσα στο υπόλοιπο
γάλα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να
κοχλάζει κατεβάζετε από την φωτιά. Αδειάζετε σε καθαρό σκεύος και
σκεπάζετε με μεμβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για
να μην πιάσει κρούστα).  Όταν η κρέμα κρυώσει, τη μαλακώνουμε
με ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή (αφαιρείτε το λωβό της
βανίλιας). Κόβετε τα σου στη μέση και τα γεμίζετε με ένα κουτάλι ή
με κορνέ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΣΟΣ

Βάζετε το γάλα στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το αδειάζετε
πάνω στην κουβερτούρα. Ομογενοποιείτε με το μπλέντερ για να γίνει
μια λεία σος. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να πέσει η
θερμοκρασία της και να γίνει παχύρρευστη. Περιχύνετε τα γεμισμένα
σου.

Top