ΣΕΡΙΦΟΣ: ΚΟΥΖΙΝΑ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΕΡΙΦΟΣ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

Η Σεριφιώτικη γη καμωμένη από σίδερο και γρανίτη η πιο
άγρια στην αρμάδα των Κυκλάδων σας περιμένει να γνωρίσετε τα
αρώματά της και τις υπέροχες γεύσεις που δίνουν τα τοπικά προϊόντα
της, φτιαγμένα από τους υπέροχους φιλόξενους κατοίκους
της.

 

Το νησί με τα βλοσυρά μεταλλεία και την ένδοξη ιστορία, κρύβει
στα σπλάχνα του σίδηρο και μαγνητίτη. Η «πέτρα του
Ηρακλή»
με τις υπερφυσικές ιδιότητες. Ο μαγνητίτης
σχηματίσθηκε πριν 150-200 εκατομμύρια χρόνια, στο βυθό ενός
ωκεάνιου τμήματος της θάλασσας της Τηθύος, χαρίζει απλόχερα στις
ρίζες του σερφιώτικου αμπελιού όλα τα εκλεκτά συστατικά που
γεμίζουν άρωμα και πλούσια γεύση τον
περίφημο σερφιώτικο οίνο.

Το διάφανο, μεθυστικό κρασί της Σερίφου τέρπει, μέχρι σήμερα,
τον ουρανίσκο και μερικές σταγόνες του δίνουν ιδιαίτερη επίγευση
στις χοιρινές λούζες, λουκάνικα και σύγλινα.
Kαρυκευμένα επίσης με μπαχαρικά. Από τα παλιά έρχονται και
το γλυκό κουταλιού από αρωματικό
ξινούτσικο αγριοβύσσινο, το διάσημο Σεριφιώτικο
παστέλλι
. Ο μικρός ρόμβος ακουμπισμένος σε φύλλο λεμονιάς
έχει στο κέντρο του ένα καθαρισμένο αμύγδαλο. Είναι το γλύκισμα που
δίνουν ως κέρασμα μετά τους γάμους.

Η αγιοβασιλιάτικη ρεβιθάδα με σταφίδες από την τοπική
ποικιλία πλατύραχο, μαραθοτηγανίτες και το λιαστό χταποδι, η
πηγμένη με πητιά,  μυζήθρα του
μπακιρένιου γανωμένου χαρανιού, ξινομυζήθρα, πιπερατη κ.ά.

Η ελκυστική, βραχώδης Σέριφος, στο παρελθόν, είχε τρυφερά, γλυκά
κρεμμύδια, τροφαντές πέρδικες και λογής-λογής σιτηρά.

Η Σέριφος είναι ένα νησί που διατηρεί τα τοπικά έθιμα και τις
παραδόσεις του. Οι επισκέπτες της έχουν την ευκαιρία να
παρακολουθήσουν μερικές από τις Σεριφογιορτές. Στις 15 Αυγούστου
λαμβάνει χώρα η γιορτή της Παναγιάς με τραγούδια, χορούς και
γαστρονομικές εκπλήξεις από την τοπική κουζίνα της.

Top