ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Γλυκιά, βελούδινη, αισθησιακή και απολαυστική, η
σοκολάτα έχει λατρευτεί από μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο.
Η ιστορία της φθάνει στα βάθη των αιώνων, εκεί όπου συναντάμε το
κακαόδενδρο.

Φυτό τροπικό, απλώνει τις ρίζες του χιλιάδες χρόνια
πίσω, στον πολιτισμό των Μάγια, του Γιουκατάν και των Αζτέκων του
Μεξικού και σύμφωνα με την παράδοση έχει προέλευση βασιλική, αλλά
και θεϊκή.

Το φυτό μπορεί να φτάσει και τα 8μ. ύψος, προσπαθώντας ίσως να
αγγίξει τη θέση που του δίνει το όνομά του, Theobroma cacao, δηλαδή
Τροφή των Θεών, ένα όνομα που του έδωσε ο βοτανολόγος Λίνεους.

Ο αυτοκράτορας των Αζτέκων, Μοντεζούμα παρασκεύασε ένα ρόφημα
από καβουρδισμένους και αλεσμένους σπόρους κακάο, νερό, καλαμπόκι
και μπαχαρικά, το οποίο ονόμαζε Chocolate, μία λέξη που έμελλε να
υιοθετηθεί από τις γλώσσες όλους του κόσμου.

Το κακαόδενδρο ευδοκιμεί μόνο σε τροπικά κλίματα με σταθερή
θερμοκρασία στους 25οC και υψόμετρο άνω των 200μ. Η
συγκομιδή του γίνεται δύο φορές το χρόνο σε περισσότερα από
5-6εκατ. εκτάρια γης.

Στο πέρασμα των αιώνων, πολλά έχουν ειπωθεί για τη σοκολάτα, ενώ
έχουν γραφτεί τόμοι βιβλίων για χάρη της. Την είπαν αφροδισιακό,
δυναμωτικό, στο Μεσαίωνα τη χαρακτήρισαν μαγική και την
απαγόρευσαν, αλλά είπαν ότι θεραπεύει την κατάθλιψη και τους
πονοκεφάλους, ενώ άλλοι ότι τους δημιουργεί αυτά τα ανεπιθύμητα
συμπτώματα. Πολλοί σήμερα τη θεωρούν υποκατάσταστο του έρωτα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ

Η ιστορία λέει ότι πρώτες την εμπνεύστηκαν οι μοναχές ενός
ισπανικού μοναστηριού στο Μεξικό, όταν σκέφτηκαν να φτιάξουν πλάκες
σοκολάτας, ώστε να μπορούν να την αποθηκεύουν και να φτιάχνουν πιο
γρήγορα το ρόφημά τους. Μέχρι σήμερα, σε κάποιες χώρες της
Λατινικής Αμερικής, φτιάχνουν τη σοκολάτα με εκείνο τον παλιό
τρόπο, τρίβοντας τις πρώτες ύλες σε μια μυλόπετρα.

Η ισπανική Αυλή είναι η πρώτη που υιοθέτησε τη σοκολάτα, από τα
τέλη του 6ουαι. Χάρη στους ταξιδευτές και στους εμπόρους
της, το «ρόφημα των θεών» διαδόθηκε στη συνέχεια σε όλη
την Ευρώπη.

Ο 20οςαι., έδωσε σημαντική ώθηση στη συμμετοχή της
σοκολάτας στη ζαχαροπλαστική. Δημιουργήθηκαν αμέτρητα γλυκά
σοκολάτας, αλλά και γλυκίσματα με τη γεύση του κακάο, καθώς και
πολλά νέα είδη στις πλάκες σοκολάτας. Όμως, στα τέλη της δεκαετίας
του ’60, ένα φαινόμενο ανέκοψε την πορεία της, το κυνήγι των
θερμίδων. Το ρεύμα αυτό παραμέρισε κλασικές συνταγές, που κρίθηκαν
πολύ λιπαρές ή πολύ γλυκές, σε όφελος άλλων που ήταν πιο
ελαφρές.

Top