Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Τουρκία, μία χώρα 780.000τ.χλμ. απλώνεται, κατά το 97% της
έκτασής της, στην ηπειρωτική ενδοχώρα, φθάνοντας στα βάθη της
Ασίας. Το υπόλοιπο 3% ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη και είναι το
σημείο όπου χτίστηκε η μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της Βυζαντινής
Αυτοκρατορίας, η Κωνσταντινούπολη, (σήμερα Ισταμπούλ), η μοναδική
πόλη στον κόσμο που  ενώνει δύο ηπείρους.

Στο Βορρά βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ από τα στενά του
Βοσπόρου και του Ελλησπόντου ή Τσανάκαλλε. Στα δυτικά, την
αγκαλιάζει η Μεσόγειος με τις δαντελένιες ακτές του Αιγαίου. Στο
Νότο σχηματίζονται οι υπέροχοι κόλποι της Αττάλειας και της
Αλεξανδρέττας.

Χώρα κυρίως αγροτική και κτηνοτροφική, (η Τουρκία) προσφέρει μια
απίστευτη ποικιλία προϊόντων από τη γη και τη θάλασσα, τα οποία
αποτελούν την βάση της μεγάλης και πλούσιας κουζίνας της, που
είναι, γεμάτη γεύσεις, χρώματα και αρώματα. Με συνταγές και
τεχνικές που έχουν την ρίζα τους, σε πολλές αρχαίες κουλτούρες. Μια
και ο τόπος αποτέλεσε ανά τους αιώνες χωνευτήρι πολλών λαών, φυλών,
που κατοίκησαν στο έδαφός της και (οι οποίοι) της χάρισαν στοιχεία
της δικής τους μαγειρικής, αλλά αφομοίωσαν και στοιχεία της ντόπιας
μαγειρικής. Έτσι η Τούρκικη κουζίνα, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την
Οθωμανική Κληρονομιά, την Ελληνική κουζίνα και αυτήν της Μέσης
Ανατολής.

Χίλια τριακόσια χρόνια πριν, νομάδες τούρκικων φυλών (πρόγονοι
των Οθωμανών) μετακινήθηκαν από τις στέπες της Ασίας, στην
ενδοχώρα. Άρχισαν την καλλιέργεια της γης, ανέπτυξαν την
κτηνοτροφία και πάντρεψαν την δική τους κουζίνα, που περιείχε
κυρίως κεμπάπ (κρέας ψημένο ή τηγανιτό), λαχανικά και δημητριακά
της μεγάλης αγροτικής ενδοχώρας. Ίσως έτσι ξεκίνησε η ιστορία της
τούρκικης κουζίνας που συνδυάζει κομμάτια κρέατος, μαγειρεμένα στην
κατσαρόλα μαζί με λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και κρέας τυλιγμένο
σε ζύμη για να μην χάνονται οι ουσίες με το ψήσιμο. Την ίδια
περίοδο άνοιξαν τα πρώτα φύλλα ζύμης και βάζοντας ανάμεσά τους
θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς, δημιούργησαν τα πρώτα γλυκά ταψιού.
Το Βυζάντιο με πιάτα από κρέας με κυδώνια, ψάρια
σαβόρο και σάλτσες, όπου τα φρούτα, τα μπαχαρικά και το μέλι,
ενώνονται σε απίθανους εκρηκτικούς συνδυασμούς.

Παράλληλα οι Πέρσες από τον Νότο εμπλούτισαν
την τούρκικη κουζίνα, με φρούτα, κρέας, μελιτζάνες και το δικό τους
ρύζι, το ατζέμ πιλάφι. Σε αντάλλαγμα οι Τούρκοι τους δίδαξαν πώς να
μαγειρεύουν το πλιγούρι. Τον 12οαι. μ.Χ. ξεκίνησαν νέες
μετακινήσεις του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν τα ρεβίθια,
τα σύκα, το ελληνικό ελαιόλαδο και την αφθονία των θαλασσινών. Οι
Πόντιοι και οι Αρμένιοι την
συμπληρώνουν με γευστικά πιάτα, όπως γεμιστά λαχανικά με ρύζι,
μύδια γεμιστά κ.ά.

Από τα μέσα του 14ουαι. μ.Χ. και για τους επόμενους
αιώνες η Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατάφερε να αφήσει την επιρροή της
στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και στις κουζίνες, όλων των
χωρών της Μεσογείου, τα Βαλκάνια και την Ρωσία και τα Βαλκάνια με
πιάτα όπως το αρνί, τα κεμπάπ, τα αποξηραμένα φρούτα, το χαλβά,
κ.ά.

Οι Οθωμανοί κατακτητές μετέφεραν προϊόντα από όλο τον
κόσμο στα παλάτια τους. Οι ονομασίες των φαγητών είναι συχνά
επηρεασμένες από την ζωή στα χαρέμια και από τους έρωτες των
μαγείρων.
Στα μαγειρεία των ανακτόρων οι μάγειροι
έφτιαχναν εντυπωσιακές σαλάτες με γιαούρτι, ψάρια σε ελαιόλαδο,
γεμιστά και τυλιχτά λαχανικά, τους περίφημους τζιεροσαρμάδες (που
είναι) συκωτάκια διπλωμένα σε μπόλιες (τζιέρ-συκώτι,
σαρμάς-τυλιχτό) συνταγή από την αρχαία Ελλάδα μία και τους
συναντάμε στους  Δειπνοσοφιστές του Αθηναίου με την ονομασία
«ηπάτια εν επίπλω».

Ταβούκ-κιακτσού: Χαρακτηριστικό γλυκό,
φτιαγμένο από στήθος κοτόπουλου, που βράζει σε γάλα και
πολτοποιείται για να γίνει μια γλυκιά κρέμα.Εσμέ
σαλατάσι:
Μία σαλάτα, ψιλοκομμένη, κόκκινη, ζουμερή με
πολλά μπαχαρικά. Μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι, κ.ά.Καντίν
μπουτού (μπουτάκι της Κυρίας):
Ένα πιάτο που έβαζε φωτιές
στα παλάτια με κιμά και ρύζι.Τα χείλη της
καλλονής:
Σιροπιαστό γλυκό που δημιουργήθηκε από έναν
αρχιμάγειρα που ήταν ερωτευμένος με μία καλλονή με σαρκώδη
χείλη.Χιουνκιάρ-Μπεγεντί (ο σουλτάνος το
απόλαυσε):
Πιάτο ψητής μελιτζάνας με κιμά φτιαγμένο για
τον σουλτάνο από την Ελληνίδα μητέρα του.

Από τα τείχη των παλατιών, η μαγειρική πέρασε σε αστικές
κουζίνες και έγινε κτήμα των πολλών.Με πρώτη την διάσημη και
εξαιρετική πολίτικη κουζίνα στην διαμόρφωση της οποίας έχει
συμβάλλει και ο Βόσπορος που είναι ο παράδεισος των ψαριών, και των
θαλασσινών, με τα μύδια, τις γαρίδες, τις παλαμίδες, τα σκουμπριά,
τις σαρδέλες κ.ά. και την πεντανόστιμη κουζίνα της
Σμύρνης

Top