ΚΟΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ – ΘΡΑΚΗ & ΑΝΑΤΟΛ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κότα κομμένη σε μερίδες
  • 1 μέτριο λάχανο τουρσί ψιλοκομμένο
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 2 ποτ. ρύζι Καρολίνα
  • 2-3 ποτ. νερό
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα ή γλυκό μπούκοβο
  • χυμό από 1 λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε την κότα σε μερίδες και τις αλευρώνετε ελαφρώς.
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τις μερίδες
καλά από όλες τις πλευρές. Στο τέλος τις βάζετε όλες μαζί στο
τηγάνι και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Σε
ένα άλλο τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και γιαχνίζετε το λάχανο για 5΄
μαζί με τα μπαχαρικά και τον πελτέ. Βάζετε το μισό λάχανο σε μία
κατσαρόλα από πάνω βάζετε το κρέας και πάλι πάνω από αυτό το
υπόλοιπο λάχανο. Προσθέτετε το νερό και περιχύνετε με το χυμό
λεμονιού. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει σε πολύ
χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά, περίπου 1½ ώρα. Στα
20΄ πριν το τέλος ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε προσεκτικά. Αν
έχει λίγα υγρά προσθέτετε 1-2 ποτήρια ζεστό νερό.

ΣΗΜ.: Εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο
υπολογίστε ότι θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος βρασίματος, περίπου
45΄, οπότε στο μισό χρόνο θα προσθέσετε το ρύζι. Ενώ εάν σας
αρέσουν τα καυτερά αντικαταστήστε το γλυκό μπούκοβο με 1κ.γ.
μπούκοβο καυτερό.

Top