ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΙΝΟΥΜΙΝΤΟ – ΚΕΡΚΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1½ κιλό  κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 2 φλ. λευκό κρασί
  • 1½-2 κιλά ντομάτες
  • 1-2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 6 κ.σ. αλεύρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 ξύλα κανέλα
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου τα
αλευρώνετε και τα τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Σε μία
μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή
φωτιά. Σοτάρετε τα τεμάχια του κοτόπουλου 3΄-4΄ την κάθε πλευρά
μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα. Ρίχνετε το κρασί
και μαγειρεύετε για 2΄-3΄ μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέτετε
τις τριμμένες ντομάτες και τον ντοματοπελτέ, τα φύλλα δάφνης, την
κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε την
φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίζει να βράζει
η σάλτσα. Βάζετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια
σειρά. Η σάλτσα θα πρέπει να τα καλύπτει. Κλείνετε την κατσαρόλα
και σιγομαγειρεύετε για 45΄-55΄ μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και η
σάλτσα να έχει δέσει. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλισμένο με
ψιλοκομμένο δυόσμο. Συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας.

 

ΣΗΜ.: Αν το φαγητό δε το σκεπάζει η σάλτσα
ρίχνετε λίγο κρασί ακόμη ή τρίψτε 3-4 ντομάτες. Αν η σάλτσα δεν
έχει δέσει βγάζετε το κοτόπουλο και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να
δέσει η σάλτσα.
Το ινούμιντο δεν είναι συνταγή, αλλά μια
ιδιαίτερη μαγειρική τεχνική στη οποία τα κρεατικά πουλερικά και
ψάρια μαγειρεύονται σε χυμό ντομάτας με κρασί ή ξίδι χωρίς την
προσθήκη νερού. Το μαγείρεμα γίνεται σε πολύ σιγανή θερμοκρασία με
καλά κλεισμένη κατσαρόλα.

Top