Μάντολα

Καραμελωμένα αμύγδαλα, η σπεσιαλιτέ της Κεφαλλονιάς, με πολλές
αναφορές για την προέλευσή τους. Πιο επικρατέστερη είναι ότι το
γλύκισμα είναι τοπική προσαρμογή ενός Ιταλικού γλυκού μια και η
λέξη Mandorla στα Ιταλικά σημαίνει αμύγδαλο.

Η μάντολα δημιουργήθηκε από τις Κεφαλλονίτισσες νοικοκυρές που
είχαν άφθονο αμύγδαλα, αφού οι αμυγδαλιές ευδοκιμούν στο νησί. Έτσι
καβούρδιζαν τα αμύγδαλα και τα πασπάλιζαν με λίγη ζάχαρη, λόγω
έλλειψής της την εποχή εκείνη. Σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί οι
αναλογίες μια και η ζάχαρη είναι πολύ πιο φθηνή από τα
αμύγδαλα.

Μάντολα είναι αμύγδαλα επικαλυμμένα με άφθονη καραμελωμένη
ζάχαρη όπου προστίθεται χρώμα για να δώσει στο γλύκισμα τη
χαρακτηριστική βαθυκόκκινη απόχρωσή του.

Top