ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ για ταψί
25
x30cm

 

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πακέτο μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 ½ κιλό μελιτζάνες κομμένες καρέ
  • 200 γρ. τραχανάς γλυκός
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή φέτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκ.
  •  1κ.σ. δυόσμος ψιλοκ.
  • 2 πιπεριές ψιλοκ.
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκ.
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκ.
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml  νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα την μαργαρίνη, το γιαούρτι, το αυγό,
την ζάχαρη, το αλάτι και σιγά-σιγά το αλεύρι.Ζυμώνετε καλά ώσπου να
ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.Χωρίζετε το
ζυμάρι σε 2 μπάλες και τις αφήνετε σκεπασμένες για 30΄- 40΄.

ΓΕΜΙΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια,
το σκόρδο, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες για 6΄-
7΄.Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε νερό.Μόλις αρχίσει να βράζει το
νερό, προσθέτετε τον τραχανά, ανακατεύοντας να μην κολλήσει.Αφήνετε
να βράσει για περίπου 15΄- 20΄ ανακατεύοντας τακτικά.Αποσύρετε από
την φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.Κατόπιν ρίχνετε το τυρί
τα αυγά χτυπημένα και τον μαϊντανό.Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά
καλά.

ΣΥΝΘΕΣΗ

Ανοίγετε την μπάλα ζυμαριού σε φύλλο. Απλώνετε το φύλλο σε καλά
λαδωμένο ταψί. Στρώνετε την γέμιση.Ανοίγετε και το δεύτερο φύλλο
και κλείνετε την πίτα.Με ένα μαχαίρι χαράζετε σε κομμάτια, τρυπάτε
με ένα πιρούνι σε 2-3 σημεία.Λαδώνετε ελαφρά την επιφάνεια.Ψήνετε
σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους
200οC.

Top