ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ: ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ

 

Τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η Δράμα
διαμόρφωσε και ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες. Η κουζίνα της
είναι απλή στον τρόπο μαγειρέματος, όμως πλούσια σε συνδυασμό
υλικών.

Οι γαστρονομικές συνήθεις των ντόπιων, αλλά και την
Ελλήνων προσφύγων της Μ.Ασίας του Πόντου, της Καππαδοκίας και της
ΒΑ Θράκης, καθώς και των τουρκόφωνων, των πομακόφωνων, των Ρομά,
των Αρμενίων αλλά και των σαρακάτσων,  δημιούργησαν στο
πέρασμα του χρόνου μια πολύ γευστική κουζίνα, με συνταγές που
«παντρεύουν» τη Θράκη και τη Μακεδονία.

 

Η ιδιομορφία του εδάφους του νομού Δράμας, οι κλιματολογικές
συνθήκες, τα μεγάλα ποτάμια, όπως ο Νέστος, που τον διασχίζουν και
τον καθορίζουν, τα μεγάλα λεκανοπέδια, όπως αυτό του Νευροκοπίου
και οι ατέλειωτες ορεινές εκτάσεις συνθέτουν ένα τοπίο
μοναδικό. Προϊόντα που καλλιεργούνται είναι κυρίως δημητριακά,
όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Σημαντική θέση στο νομό έχει η κτηνοτροφική παραγωγή. Αρκετές
σύγχρονες αλλά και μικρές οικογενειακές μονάδες εκτρέφουν κυρίως
αιγοπρόβατα και βοοειδή και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας
τυροκομικά προϊόντα.

ΠΑΤΑΤΕΣ & ΦΑΣΟΛΙΑ
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

Το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου είναι ένας τόπος δημιουργικών
αντιθέσεων. Από τη μία είναι γνωστό για τους δριμύτατους χειμώνες
του και τις πολικές του θερμοκρασίες, κι από την άλλη διαθέτει ένα
χρυσοφόρο κάμπο, όπου καλλιεργείται η καλύτερη ελληνική πατάτα, η
οποία όπως και τα περίφημα φασόλια του τόπου είναι προϊόντα
Π.Ο.Π.

Τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της πατάτας Νευροκοπίου
την κάνουν περιζήτητη στις αγορές, τόσο για άμεση κατανάλωση όσο
και για βιομηχανική χρήση.

Κάθε φθινόπωρο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ημέρες
Πατάτας»
, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε νοστιμότατα
εδέσματα με βάση την πατάτα και να ακούσετε τοπικούς ρυθμούς και
τραγούδια.

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Στην αρχαιότητα η Δράμα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα
κέντρα της διονυσιακής λατρείας και έφερε το όνομα «Ηδωνίδα
Γη»
. Η παράδοση αυτή, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της
Δράμας στην πεδιάδα που περικλείεται από τα όρη Παγγαίο και
Φαλακρό, αλλά και το κλίμα, προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την
καλλιέργεια αμπελώνων και την παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας. Ο
συνδυασμός του υψόμετρου με το ιδιαίτερο κλίμα και την ποιότητα του
χώματος δίνει στα τοπικά κρασιά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Στο νομό καλλιεργούνται γηγενείς και ξένες ποικιλίες, οι
κυριότερες ελληνικές όπως είναι το Ασύρτικο με απαλό κίτρινο χρώμα
και φρουτώδες άρωμα, το Λήμνιο με το ξεχωριστό άρωμα και την απαλή
γεύση, ο Ροδίτης και το Αθήρι. Οι ξένες ποικιλίες που
καλλιεργούνται είναι Cabernet Sauvignon, Gabernet Franc &
Meklot (κόκκινα κρασιά) και Sauvignon Blanc & Chardonnay (λευκά
κρασιά).

Η αμπελοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια αποκτά νέα δυναμική. Τα
κρασιά της Δράμας αποκτούν όλο και πιο μεγάλη αναγνώριση στην
ελληνική και διεθνή αγορά.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ
ΔΡΑΜΑΣ

Στην τοπική κουζίνα της Δράμας, υπερέχουν τα προϊόντα της
κτηνοτροφικής παραγωγής, τα άφθονα ποταμίσια ψάρια, οι πίτες, τα
χειροποίητα ζυμαρικά και οι παραδοσιακές συνταγές των κατοίκων
ποντιακής και σαρακατσάνικης καταγωγής που ζουν στο νομό.

Χαρακτηριστικά ποντιακά πιάτα της περιοχής είναι ο σορβάς (σούπα
με γιαούρτι), τα τσιριχτά, τα ύβριστα, το κεσκέκ (κοτόπουλο με
σιτάρι) ο τραχανάς. Ισλί κιοφτέ, χουνκιάρ, μπεγεντί, γκιούλπασι. Τα
ντόπια ψητά κρέατα και η τοπική πέστροφα υπερέχουν σε γεύση και
άρωμα.

Από την σαρακατσάνικη παράδοση ξεχωρίζουν η λαχανόπιτα
(χοντροκομμένα φύλλα που τοποθετούνται σε ένα ταψί και
βουτυρώνονται καλά βάζοντας μία στρώση από ψιλοκομμένο λάχανο,
κρεμμύδια, τυρί, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο ή λάδι). Γαλατόπιτα (μείγμα
από αλεύρι αλάτι και ζάχαρη που βράζεται ώσπου να πήξει. Μπαίνει
ανάμεσα σε χοντροκομμένα φύλλα και ψήνεται με λίγο βούτυρο). Η πίτα
αυτή γίνεται το  Πάσχα και του Άϊ Γιώργη. Η στριφτόπιτα, η
ψαρόπιτα και πολλές άλλες. Ανοίγουν πολύ λεπτά φύλλα με τον πλάστη.
Σε ένα φύλλο μπαίνει τυρί και τραχανάς, τυλίγεται σφιχτά σε μάκρος
(ρολό). Κάθε τυλιγμένο φύλλο μπαίνει γύρω-γύρω σε στρογγυλό
βουτυρωμένο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Γίνεται μια πίτα στριφτή
που αλείφεται με βούτυρο και ψήνεται στην γάστρα.

Οι συνταγές δεν έχουν τέλος, φασολάδα στο πήλινο, κρεμμύδια
γεμιστά, διάφορες πίτες, κουνέλι, λαγωτό, γκιουζλεμέδες, σουρβάν
κεφτέδες με γιοφκάδες (χυλοπίτες), τζιγεροσαρμάδες, αρνάκι φρικασέ
με μαϊντανό, κοτόπουλο λαχανιά, κισίρ και γκόλιο, κολοκυθόπιτα.

Μπομπάρι γεμιστό με ρύζι, κατσικίσια παϊδάκια, κεμπάπ αρνίσιο
και φυσικά αγριογούρουνο στιφάδο ή τηγανιά, τουρσιά από πράσινες
ντομάτες, ανάμεικτα με κομμάτια λάχανου και σέλινου, ποντιακά
πιροσκί με τυρί και πατάτα, γιοφκάδες και φυσικά κολοκυθόπιτες.

Με λευκό κολοκύθι γίνεται κι ένα γλυκό του κουταλιού που
ονομάζεται ντολμάς. Αναζητείστε τη σιροπιαστή ταχινόπιτα σαλίγκαρο
με τραγανό χειροποίητο φύλλο και τον υπέροχο μαστιχάτο χαλβά με
ταχίνι που έφτιαχναν μικρά εργαστήρια σε όλο τον νομό.

Ο ΜΑΣΤΙΧΑΤΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΤΗΣ
ΔΡΑΜΑΣ

Το ζύμωμα του τοπικού χαλβά γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια σε
μεγάλες ανοξείδωτες λεκάνες. Όταν το ταχίνι και η καραμέλα έχουν
γίνει πλέον μια ομοιογενής τεράστια ελαστική μπάλα, αρχίζει το
ζύμωμα με τους αγκώνες (αγκωνάτο). Το φινάλε είναι φαντασμογορικό:
η λεκάνη μεταφέρεται σε μια μαρμάρινη επιφάνεια και τότε αρχίζει
ένα ρυθμικό λίκνισμα. Με αυτό τον τρόπο η υφή του χαλβά γίνεται
ακόμη πιο λεπτή και μαστιχωτή.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΜΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΥΩΝ

Χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά ιβριστόν, διπλοφουρνιστά σε
παραδοσιακό φούρνο. Γιοφκάδες με σπανάκι ή με ντομάτα και
σαρακοστιανοί τραχανάδες, κ.ά. ΠΛΗΡ.: τηλ. 25220 60456, 25210
47610

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΑΙ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

Τοπικά προϊόντα με μεγάλη ποικιλία γεύσεων και αγνά υλικά: γλυκά
του κουταλιού, μαρμελάδες, αποξηραμένα βότανα (τσάι του βουνού,
χαμομήλι, φλαμούρι, ρίγανη κ.ά.) μέλι, πίτες και
αρτοσκευάσματα.ΠΛΗΡ.: τηλ.: 25240 22292, 25210 47610

Top