ΥΛΙΚΑ
- 3 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομ. το λευκό και το τρυφερό
πράσινο μέρος - 40 ml ελαιόλαδο
- 1-2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομ.
- 40 ml ελαιόλαδο
- 300 ml ζεστό ζωμό κοτόπουλου
- 100 ml ξινόγαλα ή φρέσκο γάλα
- ½ κ.γ. κόλιανδρο ξερό
- αλάτι – φρεσκοκομμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά τα πράσα και το σέλινο
στο ελαιόλαδο, για περίπου 7-8΄ μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνετε τη
φωτιά, προσθέτετε το ζωμό και μαγειρεύετε για 5΄-6΄. Ρίχνετε το
ξινόγαλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 3΄-4΄ ακόμη. Αδειάζετε το
μείγμα στο μπλέντερ, αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε για περίπου 3΄ ή
μέχρι το μείγμα να γίνει τελείως λείο. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα
περνάτε τη σάλτσα από λεπτό σουρωτήρι.
ΣΗΜ.: Ανάλογα με το που θα τη
χρησιμοποιήσετε, προσθέτετε αν θέλετε λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος.
Ταιριάζει σε ψητά ψάρια, κρεατικά, αλλά και σε ζεστές
πατατοσαλάτες, βραστά λαχανικά ή χόρτα τσιγαριστά. Μπορείτε επίσης
να τη βάλετε σε σουφλέ λαχανικών, ενώ συνοδεύει υπέροχα ακόμη και
ζυμαρικά.