ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ – ΤΗΝΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 6 αγκινάρες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • φέτες ψωμιού χωρίς την κόρα
  • 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 500-600 ml γάλα
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • 3 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε στα τέσσερα τα αγκινάρες. Βάζετε
σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμύδι για 1΄-2΄. Ρίχνετε
τις αγκινάρες με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κεφαλοτύρι και τα
αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώνετε τις φέτες ψωμιού. Ρίχνετε στο
μείγμα με τις αγκινάρες το κεφαλοτύρι και προσθέτετε αλάτι και
πιπέρι. Απλώνετε το μείγμα πάνω στο ψωμί και το σκεπάζετε με την
μπεσαμέλ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για
1 ώρα περίπου.

ΜΠΕΣΑΜΕΛ:  Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα
να ζεσταθεί. Παράλληλα σε μία κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να
ζεσταθεί. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε 1΄-2΄ μέχρι να
καβουρδιστεί. Ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει
η κρέμα. Όταν πήξει την αποσύρετε από την φωτιά. Αφήνετε να πέσει η
θερμοκρασία και προσέχετε τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να
ενσωματωθούν στο μείγμα. Ρίχνετε το κεφαλοτύρι, αλάτι πιπέρι και
θυμάρι.

 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Top