ΑΙΓΙΝΑ: ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Τα καΐκια πουλάνε φρούτα και λαχανικά δίπλα στα αρχοντικά του λιμανιού και τα μόνιππα αμαξάκια. Τα βότσαλα και η άμμος των παραλιών εναλλάσσονται με τις ομορφιές του ορεινού τοπίου, ανάμεσα σε πεύκα, φιστικιές, τον δωρικό ναό της Αφαίας και τη μεσαιωνική πολιτεία της Παλαιοχώρας. Στην Αίγινα, το πιο προσφιλές νησί των Αθηναίων, οι εναλλαγές και οι ομορφιές δεν έχουν τελειωμό. Τριάντα πέντε λεπτά είναι η απόσταση που χωρίζει την Αίγινα από τον Πειραιά.

Στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου, με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, με αρχαιολογικά μνημεία, όπως ο Ναός της Αφαίας, μεσαιωνικά ερείπια στην Παλαιοχώρα, με τα λεγόμενα καποδιστριακά κτίρια, που απέκτησε ως πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και πλήθος επιλογών σε διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και παραλίες, η Αίγινα δίκαια ανακηρύσσεται ως αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Παράλληλα με τον νησιωτικό της χαρακτήρα, στις όμορφες πλαγιές του Ελλάνικου όρους η Αίγινα αποκαλύπτει στον επισκέπτη και τα ορεινά θέλγητρά της. Στη Χώρα τα αρχοντικά και νεοκλασικά σπίτια στην κεντρική παραλιακή οδό, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα ρομαντικά μόνιππα αμάξια που προσφέρονται για βόλτα στα αξιοθέατα, τα ασυνήθιστα πλωτά μανάβικα χαρακτηρίζουν μία γραφική νότα που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

ΙΣΤΟΡΙΑ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης του νησιού ανάγονται στα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. Η Αίγινα φτάνει στο απόγειο της δύναμής της ως ισχυρή εμπορική δύναμη που συναγωνίζεται τις πόλεις της Μ.Ασίας.

Διαθέτει σημαντικά δημόσια κτήρια, ναούς, οχύρωση (Κολώνα) και κόβει τη «χελώνα», δικό της ασημένιο νόμισμα. Από τον 6ομ.Χ.αι., οι συχνές επιδρομές των Αβάρων και αργότερα των Σαρακηνών (9οαι.), θα υποχρεώσει τους Αιγινήτες να φύγουν από τα παράλια και να χτίσουν την Παλαιοχώρα. Ακολουθούν οι περίοδοι της Βενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.

Το 1828 η προσωρινή μεταφορά της έδρας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και η παραμονή του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου και θα εγκαινιάσουν την καποδιστριακή περίοδο ακμής, με τη δημιουργία σημαντικών δημόσιων κτιρίων, αλλά και την κοπή της πρώτης ενιαίας νεοελληνικής νομισματικής μονάδας, του «φοίνικα», στο Νομισματοκοπείο της Αίγινας.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο από ιστορικά κτίρια. Αξίζει να τα ανακαλύψετε και να γνωρίσετε την ιστορία τους. Ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους είναι το Κυβερνείο, καθώς το 1828 παραχωρήθηκε από την οικογένεια Μοίρα στον Ι. Καποδίστρια ως κατοικία και παράλληλα στεγάστηκαν εκεί γραφεία κυβερνητικών υπαλλήλων. Αργότερα το κτίριο λειτούργησε ως κατοικία επισκόπου, ως Αρχαιολογικό Μουσείο και σχολείο κι από το 1984 ως κτίριο του ιστορικού Αρχείου της Αίγινας.

Το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, υπήρξε ένα είδος Παιδαγωγικής Ακαδημίας που χτίστηκε κυρίως με δαπάνες του Ελβετού τραπεζίτη φιλέλληνα και φίλου του Καποδίστρια Γ.Εϋνάρδου, το 1830. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη ως Εθνική Βιβλιοθήκη, Σχολαρχείο και Αρχαιολογικό Μουσείο (1926-1982).

Δίπλα στο Εϋνάρδειο θα συναντήσετε τον Μητροπολιτικό ναό της Αίγινας, που χτίστηκε το 1806 και συνδέεται επίσης, με τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Στις 11 Ιανουαρίου 1828 ο λόγιος Θεόφιλος Καΐρης, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο υποδοχής του Ι.Καποδίστρια και λίγες μέρες αργότερα (28 Ιανουαρίου) πραγματοποιήθηκε εκεί η ορκωμοσία του ίδιου ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο του 1828, στην οδό Σπύρου Ρόδη 16, της οικογένειας Ηρετώτη, στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας.

Εκεί μπορείτε να δείτε παλιά έπιπλα και οικογενειακά κειμήλια, είδη αλιείας, αντικείμενα από τον γεωργικό βίο του νησιού και άλλα, ενώ στους χώρους του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Αίγινα προσφέρει πλούσια και έντονη νυχτερινή ζωή, χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα νησιά. Εκτός από τα πολλά μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες, έχει πολλά café., bar και νυχτερινά κέντρα.

Διαλέξτε την περιοχή που σας αρέσει, τη Χώρα ή τα γειτονικά χωριά και διασκεδάσετε όπως σας αρέσει. Το γεγονός ότι τα περισσότερα μένουν ανοιχτά μέχρι νωρίς το πρωί έχει κάνει το νησί πόλο έλξης όλο και περισσότερων νέων.

Από τα σημαντικότερα γεγονότα του νησιού είναι το Φεστιβάλ Φιστικιού με πλήθος εκδηλώσεων που κορυφώνονται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Εκλεκτά τοπικά προϊόντα με βάση το φιστίκι Αιγίνης, θα ανακαλύψετε παντού. Απολαύστε τα!!!

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22970, Λιμεναρχείο 22328, Δήμος 22409, Αστυνομία 23333, Ταξί Αίγινας 22637, Μονή Αγίου Νεκταρίου 53800, Αγροτικός Συνεταιρισμός Αίγινας 22396, Θαλάσσιο Ταξί 6944242177, Ιπτάμενα δελφίνια 27462, Δρομολόφια Πλοίων 25951, Λιμεναρχείο Πειραιά 210 4147800.

Διαβάστε ακόμα!

Top