ΑΙΓΙΝΑ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Στην Αίγινα, το πιο προσφιλές νησί των Αθηναίων, οι εναλλαγές και οι ομορφιές δεν έχουν τελειωμό.

Η Αίγινα προσφέρει πλούσια και έντονη νυχτερινή ζωή, χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα νησιά. Εκτός από τα πολλά μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες, έχει πολλά café, bar και νυχτερινά κέντρα.Το γεγονός ότι τα περισσότερα μένουν ανοιχτά μέχρι νωρίς το πρωί έχει κάνει το νησί πόλο έλξης όλο και περισσότερων νέων.

Διαλέξτε την περιοχή που σας αρέσει, τη Χώρα ή τα γειτονικά χωριά και διασκεδάσετε όπως σας αρέσει. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΚΟΛΩΝΑ

Σε απόσταση 200μ. από την προβλήτα που αράζει το πλοίο στο λιμάνι της Αίγινας προς τα αριστερά (βορειοδυτικά) εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας.

Ο προϊστορικός οικισμός στον λόφο άκμασε στην Εποχή του Χαλκού (περίπου 2500μ.Χ.). Από τον 7οαι.π.Χ. μέχρι το τέλος της 1ης χιλιετίας μ.Χ., ο λόφος γνωρίζει διάφορες χρήσεις (Ιερός Τόπος, Ακρόπολη, οικισμός), οπότε εγκαταλείπεται, εξαιτίας των επιδρομών και δημιουργείται η Παλαιοχώρα στα ενδότερα του νησιού.

Από τις ανασκαφές που έχουν εκτελεστεί σήμερα στον χώρο είναι ορατά τα υπολείμματα των προϊστορικών οικισμών και του ναού του Απόλλωνα, όπως και τμήματα τειχών από διαφορετικέ ιστορικές περιόδους.

Η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αίγινας στις 21 Οκτωβρίου 1829, από τον Ι.Καποδίστρια, δημιούργησε το πρώτο Εθνικό Μουσείο της χώρας.

Έπειτα από διαδοχικές μεταστεγάσεις σήμερα βρίσκεται στο πετρόκτιστο κτίριο του αρχαιολογικού χώρου της Κολώνας και φιλοξενεί κυρίως τα ευρήματα της εκεί ανασκαφής. Στη θάλασσα κάτω από τον λόφο σώζονται ίχνη από το πολεμικό λιμάνι το νησιού («Κρυπτός λιμένας»), οι νεώσοικοι του οποίου στέγαζαν τις 400 τριήρεις που διέθεταν οι αρχαίοι Αιγινήτες στην περίοδο της ακμής τους.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Ο περίπατος στον απόκρημνο λόφο της Παλαιοχώρας με τα διάσπαρτα ερείπια των μεσαιωνικών σπιτιών και εκκλησιών υποβάλλει στον επισκέπτη συναισθήματα κατανυκτικής ευλάβειας. Η ερειπωμένη πόλη της Παλαιοχώρας υπήρξε για περίπου μία χιλιετηρίδα (περ. 900-1800μ.Χ.) το κέντρο ανάπτυξης του νησιού, «κρυμμένο» στην ενδοχώρα για την αποφυγή των καταστρεπτικών επιδρομών των κουρσάρων.

Ο «νησιωτικός Μυστράς», όπως αποκαλείται, καταλάμβανε ολόκληρη την πλαγιά του λόφου με σπίτια κα εκκλησίες, εκ των οποίων σώζονται σήμερα 38. Στην κορυφή είχε φτιαχτεί το βενετσιάνικο κάστρο (1654) που περιελαμβανε μεταξύ άλλων 6 δεξαμενές νερού.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην περιοχή του λόφου εκτιμάται ότι ήταν χτισμένη η αρχαία Αιγινήτικη πόλη της Οίης. Σπάνιας ομορφιάς είναι η θέα από τα ερείπια του κάστρου προς την παραλία της Σουβάλας και το εσωτερικό του νησιού.

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΔΙΑ

Στην ορεινή διαδρομή προς Παχειά Ράχη – Ανιτσαίον, σε απόσταση περίπου 8χλμ., από το λιμάνι της Αίγινας, βρίσκεται το Ελλάνιο όρος, το ψηλότερο βουνό του νησιού (532μ.) Στη θέση Σφυρίχτρες σώζονται ερείπια του Ιερού του Δία.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΛΕΟΝΤΙΣΣΑ

Στο κέντρο του νησιού, σε ορεινό και απομονωμένο σημείο, βρίσκεται η μονή της Παναγίας, με τους ψηλούς τοίχους και τον φρουριακό χαρακτήρα για την προστασία από τους πειρατές. Δίπλα στο καθολικό τη καθολικό της μονής δεσπόζει ο είκοσι μέτρων πύργος με τις δύο πέτρινες λεοντοκεφαλές και τη μία ανθρώπινη κεφαλή στις γωνίες του, από τις οποίες οι υπερασπιστές της μονής περιέλουζαν τους κουρσάρους με καυτό λάδι και πίσσα.

Τα κτίσματα και η εκκλησία της μονής χρονολογούνται μεταξύ 1601-1614, η εικόνα της Χρυσολεόντισσας είναι του 15-16ουαι., ωστόσο η εκκλησία αναστυλώθηκε το 1808 κατόπιν σεισμών και πυρκαγιάς. Το μοναστήρι ήδη από τις αρχές του 17ουαι. είναι σταυροπηγιακό (υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο). Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ & ΤΑ ΧΩΡΙΑ

Από την είσοδο του λιμανιού της Χώρας μέχρι την παραλία της Αύρας, στον δρόμο για τον λόφο της Κολώνας, μεσολαβούν λίγα λεπτά. Στην Κολώνα όχι σε απόσταση μεγαλύτερη των δέκα λεπτών, με τα πόδια, εκτείνεται η ομώνυμη αμμουδερή παραλία, με φόντο τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Κυψέλη είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, με ναυτικούς, κτηνοτρόφους, γεωργούς και παλαιότερα σφουγγαράδες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναβιώνει στο χωριό το έθιμο του Λειδινού, με αναπαράσταση του θανάτου του καλοκαιριού, που έχει τη μορφή ανδρείκελου παραγεμισμένου με άχυρα και πανιά.

Από τα Πλακάκια προς τη Σουβάλα συναντάτε την οργανωμένη παραλία Καμάρες και στη συνέχεια το Προσήνεμο, ωστόσο σε όλο το μήκος των βόρειων και βορειοδυτικών ακτών του νησιού θα βρείτε μικρές απομονωμένες παραλίες για το μπάνιο σας. Στο δημοτικό διαμέρισμα του Βαθέος το λιμάνι της Σουβάλας, το δεύτερο του νησιού, βρίσκεται περίπου 10χλμ. βορειοανατολικά από την πόλη της Αίγινας, συνδέεται με τακτικά δρομολόγια με τον Πειραιά και διαθέτει τουριστική υποδομή.

Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού υπάρχει ο οικισμός και το γραφικό λιμανάκι της Βαγίας, με παραλία για μπάνιο και πολλές ταβέρνες. Ο Μεσαγρός είναι ένα χωριουδάκι ανάμεσα σε πευκόφυτες πλαγιές. Από τον Μεσαγρό μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τον ναό της Αφαίας και την Αγία Μαρίνα, στην ανατολική ακτή, ιδιαίτερα αξιοποιημένο τουριστικά οικισμό της Αίγινας με πληθώρα υποδομών και καταλυμάτων, με χώρους εστίασης και διασκέδασης, με άρτια οργανωμένη πλαζ.

Στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, από τον δρόμο της Αγίας Μαρίνας, υπάρχει, επίσης και το μικρό παραθαλάσσιο χωριό Πόρτες με ταβέρνες, δύο μικρά λιμανάκια και παραλία για μπάνιο.

Από την πόλη της Αίγινας και με κατεύθυνση την Πέρδικα, στη νοτιοδυτική πλευρά θα συναντήσετε αρχικά την οργανωμένη πλαζ του Αγίου Βασιλείου και στη συνέχεια την Α΄ και Β΄ πλαζ Μαραθώνα, με καταλύματα, ταβέρνες και θέα προς το Αγκίστρι και τις ακτές της Πελοποννήσου.

Ακολουθεί ο καλοσχηματισμένος όρμος της Αιγινήτισσας, οργανωμένη παραλία. Το άλλοτε παραδοσιακό ψαροχώρι της Πέρδικας αποτελεί σήμερα τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Αίγινας, με σειρά από ταβέρνες που σχηματίζουν έναν μακρύ εξώστη πάνω από τη θάλασσα.

Σε απόσταση δέκα λεπτών με καΐκι από την Πέρδικα, βρίσκεται το νησάκι Μονή, που όπου διαβιώνουν αγριοκάτσικα, ελάφια και παγώνια, αρκετά ήμερα ώστε να πλησιάζουν τον επισκέπτη που θέλει να τα ταΐσει. Από το 1962 έχει ανακηρυχθεί Πάρκο φυσικής εκτροφής θηραμάτων.

Ένα χιλιόμετρο νοτιότερα της Πέρδικας βρίσκεται η οργανωμένη παραλία Σαρπάς, για απογευματινά και βραδινά πάρτυ. Κάτω από το χωριό Σφεντούρι υπάρχει τέλος, το Κλήμα, ένας όρμος μεγάλης φυσικής καλλονής, που μαζί με τη διπλανή παραλία Μουριώτου συγκεντρώνει αρκετό κόσμο.

Από τα σημαντικότερα γεγονότα του νησιού είναι το Φεστιβάλ Φιστικιού με πλήθος εκδηλώσεων που κορυφώνονται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Εκλεκτά τοπικά προϊόντα με βάση το φιστίκι Αιγίνης, θα ανακαλύψετε παντού. Απολαύστε τα!!!

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22970, Λιμεναρχείο 22328, Δήμος 22409, Αστυνομία 23333, Ταξί Αίγινας 22637, Μονή Αγίου Νεκταρίου 53800, Αγροτικός Συνεταιρισμός Αίγινας 22396, Θαλάσσιο Ταξί 6944242177, Ιπτάμενα δελφίνια 27462, Δρομολόφια Πλοίων 25951, Λιμεναρχείο Πειραιά 210 4147800.

 

Top