ΑΙΔΗΨΟΣ

ΑΙΔΗΨΟΣ   Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΜΙΑΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ

Η Αιδηψός λόγω της ευεργετικής δράσης των ιαματικών πηγών της, υπήρξε σημαντικό θέρετρο στην αρχαιότητα. Κατά τα Ρωμαϊκά Χρόνια, την επισκεπτόταν ο στρατηγός Σύλλας. Βρίσκοντας ανακούφιση σε κάποια πάθηση που τον ταλαιπωρούσε, ευεργέτησε την πόλη, χτίζοντας εκεί θέρμες, των οποίων τα ερείπια σώζονται δίπλα από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Εκτός από τον Σύλλα, πολλοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες επισκέφθηκαν την Αιδηψό, μεταξύ των οποίων ο Αύγουστος, ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος κ.ά. Η ευγνωμοσύνη τους απέναντι στα ευλογημένα νερά της Αιδηψού φαίνεται από τα γλυπτά και τους ανδριάντες που δώριζαν στην πόλη.

Ωστόσο οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες δεν ήταν οι μόνοι διάσημοι που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πόλη. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, την Αιδηψό επισκέπτονταν ο Ωνάσης, ο Τσώρτσιλ, η Γκρέτα Γκράμπο και πολλές άλλες επώνυμες προσωπικότητες της εποχής. Δείγματα της μεγάλης ακμής της πόλης αποτελούν τα εξαιρετικά κτίρια που θα δείτε να διατηρούνται μέχρι σήμερα στον παραλιακό δρόμο της Αιδηψού.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΔΗΨΟ

Στη Βόρεια Εύβοια, εκτός από τις υπέροχες παραλίες και τα χωριά που θα δείτε, θα εκτιμήσετε και το ταξίδι. Αν επιλέξετε τον μακρύ δρόμο, δηλαδή μέσω Χαλκίδας θα ταξιδέψετε περίπου δυόμισι ώρες από την Αθήνα και θα διανύσετε σχεδόν 140χλμ. Η διαδρομή που περνάει μέσα από το δάσος στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ιδιαίτερα όμορφη.

Στην Αιδηψό μπορείτε να πάτε και με F/B μέσω Αρκίτσας.

Αν αποφασίσετε να πάτε μέσω Χαλκίδας, θα έχετε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα της Εύβοιας και την ευκαιρία να σταματάτε και να βλέπετε ό,τι θέλετε.

ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ

Από την Αιδηψό μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το ακρωτήρι της Λιχάδας, τη «μύτη» της Εύβοιας στον Μαλιακό Κόλπο. Σε αυτήν την διαδρομή θα βρείτε στο δρόμο σας τα Γιάλτρα, ένα γραφικότατα χωριό που έχει κι αυτό θερμά λουτρά. Εν συνεχεία, θα συναντήσετε το Γρεγολίμανο με τη μαγευτική του παραλία.

Από το σημείο αυτό έως και την άκρη του ακρωτηρίου υπάρχουν πολλές παραλίες και μικροί όρμοι με πεντακάθαρα νερά και πεύκα που φτάνουν ως την ακτή.

Μία βόλτα που αξίζει να κάνετε είναι στους καταρράκτες του Δρυμώνα. Βρίσκονται λίγο μετά τη Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος. Στα 400μ. περίπου, σε ένα μέρος γεμάτο έλατα θα δείτε ένα τοπίο φανταστικό με τρεχούμενα νερά και μικρές λιμνούλες.

Επίσης αξίζει μια επίσκεψη στη Λίμνη. Είναι μία γραφικότατα κωμόπολη πάνω στη θάλασσα, με κάποιες πανέμορφες γωνιές και νεοκλασικά σπίτια. Και πριν επιστρέψετε, κάντε μία στάση στην παραλία στις Ροβιές. Δροσερά νερά και ψιλό βότσαλο. σε έναν ήσυχο κόλπο, θα κάνετε βουτιές με την ψυχή σας.

Μεταξύ Ροβιών Αιδηψού βρίσκονται τα Ήλια, ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός, που η παραλία του γίνεται το καλοκαίρι «προσκύνημα» των κολυμβητών. Μία επίσκεψη θα σας πείσει: θα δυσκολευτείτε πολύ να φύγετε από την παραλία και να συνεχίσετε το δρόμο σας.

Αν έχετε διάθεση για λίγα παραπάνω χιλιόμετρα μπορείτε να επισκεφθείτε τον Άη Γιάννη τον Ρώσο, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα (περίπου 5) από τα Μαντούδι. Η τοποθεσία του οικισμού είναι πανέμορφη, με πολλά τρεχούμενα νερά και σκιερά πλατάνια. Στις όχθες των μικρών ποταμών υπάρχουν ταβέρνες-ναοί όπου λατρεύεται το κοψίδι ???. Για να τα έχετε όμως καλά και με το θρησκευτικό σας συναίσθημα, πηγαίνετε να προσκυνήσετε και τη θαυματουργή κατά πως λένε κάρα του Αγίου.

Στην έξω μεριά της Εύβοιας θα βρείτε εξαίσιες παραλίες, που θα τις απολαύσετε μόνον αν δεν φυσάει βοριάς. Τέτοιες παραλίες είναι στα Ελληνικά, στην Κοτσικιά και στην Κρύα Βρύση. Ιδίως την τελευταία, που είναι μεγάλη και πανέμορφη θα την έχετε αποκλειστικά δική σας πλην Σαββατοκύριακου, αλλά και τότε μη φανταστείτε καμιά κοσμοσυρροή. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα βρείτε εστιατόρια για φαγητό ή καφετέριες για να πιείτε τον καφέ σας. Οι παραλίες, αν και δεν έχουν τη μορφή οργανωμένων πλαζ, διαθέτουν την υποδομή που θα κάνει τις βουτιές σας πιο άνετες.

ΣΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ

Οι ονομαστές πηγές της Αιδηψού ξεχωρίζουν για τις ιαματικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες και οι θεραπευτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες των ιαματικών νερών της είναι πασίγνωστες από την αρχαιότητα. Πρόκειται για την πιο γνωστή και κοσμοπολίτικη λουτρόπολη της Ελλάδας, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση.

Το νερό αναβλύζει εδώ και 3.000 χρόνια, ιαματικό και με ίχνη ραδονίου. Η θεραπευτική του αξία είναι λοιπόν γνωστή από τα αρχαία χρόνια και εκτεταμένες αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Πλουτάρχου, του Στράβωνα και άλλων συγγραφέων.

Σήμερα, ύστερα από έτη ερευνών, έχει ανακοινωθεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια ότι τα εδώ ιαματικά νερά είναι ιδανικά για θεραπείες ρευματοπαθειών, γυναικολογικών παθήσεων, για προβλήματα του ενδοκρινολογικού κύκλου, καθώς και για καρδιολογικά και κυκλοφορικά προβλήματα. Επιστημονικά εξακριβωμένο, ότι τα ιαματικά νερά παίζουν σπουδαίο ρόλο στην αναζωογόνηση του οργανισμού και στη φροντίδα της ομορφιάς.

Η τάση σε όλη την Ευρώπη είναι υπέρ των ιαματικών κέντρων και όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα.

Top