ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

CHIMICHURRI: Το Chimichurri είναι μια πράσινη
σάλτσα από ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίγανη, κρεμμύδι, σκόρδο, νιφάδες
από πιπεριά τσίλι, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι ή λεμόνι και αποτελεί το
εθνικό καρύκευμα της Αργεντινής. Χρησιμοποιείται και ως μαρινάδα,
αν και τις περισσότερες φορές «σκεπάζει» ψητά κρέατα και άλλα
αλμυρά τρόφιμα ανά τη χώρα.

EMPANADAS: Οι empanadas είναι καλά τηγανητές ή
ψητές πίτες με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, ανάλογα με την περιοχή. Οι
γλυκιές empanadas είναι συνήθως γεμάτες με μαρμελάδα κυδώνι, πάστα
γλυκοπατάτας ή dulce de leche και στη συνέχεια πασπαλίζονται με
κανέλα, ζάχαρη ή γλυκές σταφίδες. Οι αλμυρές empanadas τυλίγουν
βραστό καρυκευμένο κιμά, κοτόπουλο, κρέας κατσίκας, τυρί και
λαχανικά, με τις ενδείξεις πάνω στη ζύμη να ταυτοποιούν τι ακριβώς
υπάρχει μέσα.

PROVOLETA: Είναι πικάντικο και κόβεται σε φέτες
όπου ολοκληρώνεται με topping από βότανα. Τυρί κομμένο σε φέτες
τραγανό και ελαφρώς καραμελωμένο εξωτερικά ενώ παράλληλα είναι
καπνιστό εσωτερικά. Είναι ακόμη καλύτερο με λίγο ελαιόλαδο ή με μια
κουταλιά chimichurri.

MATAMBRE ARROLLADO: Εξαιρετικά λεπτή φέτα
κρέατος κόβεται αρχικά σε πολύ λεπτές φέτες με γέμιση από λαχανικά,
βραστά αυγά, βότανα και ελιές. Το κρέας τυλίγεται γύρω από τη
γέμιση και έπειτα βράζεται, ψήνεται ή μπαίνει στη σχάρα.

CARBONADA: Κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών
στην Αργεντινή είναι το  βασικό πιάτο. Φτιάχνεται από κρέας,
πατάτες (γλυκές και λευκές), καλαμπόκι, καρότα, πιπεριές, μπέικον
και στη συνέχεια ολοκληρώνεται με φρούτα, από αποξηραμένα βερίκοκα
και σταφίδες μέχρι ροδάκινα, αχλάδια και πράσινα σταφύλια. Η γέμιση
μπαίνει μέσα σε μια κολοκύθα και τοποθετείται στη σχάρα. Υπάρχουν
διάφορες παραλλαγές της carbonada, μέχρι και μέσα σε empanadas.

CHORIPAN: Το choripan είναι το απόλυτο street
food της Αργεντινής. Φτιάχνεται με χοιρινό και βοδινό chorizo
μαγειρεμένο πάνω στα κάρβουνα ή σε ξύλα. Το λουκάνικο ψήνεται και
μετά ολοκληρώνεται με topping chimichurri. Σερβίρεται ανάμεσα σε
φέτες τραγανού ψωμιού. Εξαρτάται από την περιοχή, αλλά μπορούν να
προστεθούν καραμελωμένα κρεμμύδια, μελιτζάνες τουρσί, πράσινες
πιπεριές και μια σειρά από άλλα καρυκεύματα.

YERBA MATE: Ένα βότανο που παράγει ένα
ποτό-ρόφημα το οποίο θα το βρείτε παντού στη χώρα. Στην Αργεντινή
το κάθε άτομο καταναλώνει πέντε κιλά yerba mate το χρόνο. Τα φύλλα
από το φυτό yerba mate αποξηραίνονται, ψιλοκόβονται και αλέθονται
σε σκόνη ή βυθίζονται ολόκληρα σε καυτό νερό.

DULCE DE LECHE: Η κτηνοτροφία της Αργεντινής δε
χαρίζει μόνο εξαιρετικό βοδινό κρέας αλλά και γαλακτοκομικά
προϊόντα. Ένας από τους γευστικούς θησαυρούς της έρχεται από το
συμπυκνωμένο γάλα και είναι το dulce de leche. Σε ελεύθερη
μετάφραση σημαίνει «μαρμελάδα γάλακτος», πρόκειται για μια
κολλώδη καραμέλα που συναντάται σε πολλά γλυκά της χώρας.

ALFAJORES: Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος
καταναλωτής alfajores στον κόσμο: τραγανά μπισκότα, μους ή dulce de
leche. Οι ρίζες του alfajores βρίσκονται στον αραβικό κόσμο και
βρέθηκαν στη νότια Ισπανία από τους Μαυριτανούς οι οποίοι με τη
σειρά τους το πήγαν στην Αργεντινή. Θεωρείται το εθνικό μπισκότο
της Αργεντινής και καταναλώνεται για πρωινό, επιδόρπιο ή όλη τη
διάρκεια της ημέρας σε όλη τη χώρα.

Top