ΑΡΝΙ ΚΑΠΑΜΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1½ κιλό αρνί κατά προτίμηση σπάλα σε κομμάτια
  • 4-5 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 ντομάτες
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζ. κρασί λευκό
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο ή ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 5 γαρύφαλλα
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε το κρέας και το αφήνετε να στραγγίξει πολύ καλά. Τρίβετε
τις ντομάτες στον τρίφτη και τις περνάτε από σήτα για να αφαιρεθούν
οι φλούδες και τα σπόρια τους. Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε το
κρέας τινάζοντάς το ελαφρά να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Ρίχνετε το
ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία.
Σοτάρετε τα κομμάτια του αρνιού μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα
βγάζετε από το τηγάνι και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα. Στο λάδι του
τηγανιού προσθέτετε το κρεμμύδικαι το σοτάρετε. Ρίχνετε το κρασί
και αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις. Ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, την
κανέλα, το γαρύφαλλο και αδειάζετε το μείγμα στην κατσαρόλα.
Προσθέτετε  ζεστό νερό τόσο οσο να σκεπάζει το κρέας,
χαμηλώνετε την θερμοκρασία. Αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί
για 1,5 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να χυλώσει η
σάλτσα. Συνοδεύετε το φαγητό με μακαρόνια, ρύζι πιλάφι ή πατάτες
τηγανιτές.

ΣΗΜ.: Καπαμάς είναι τρόπος μαγειρέματος: Το
φαγητό μαγειρεύεται καπακωμένο δηλαδή σκεπασμένο. Η λέξη είναι
τούρκικη «καπαμά» και σημαίνει κλείνω. Μαγειρεύεται σε πολλές
παραλλαγές, στην κατσαρόλα, στη γάστρα ή σε πήλινο σκεύος,
σφραγισμένο με ζύμη για να μη φεύγει ο ατμός.

Top