ΒΟΙΩΤΙΑ

Ο νομός Βοιωτίας συνορεύει με τους νομούς Αττικής, Φθιώτιδας, Ευβοίας και Φωκίδας και έχει 134.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα της Βοιωτίας είναι η Λειβαδιά, χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα. Η Θήβα, η Αλίαρτος είναι πόλεις σημαντικές στα πεδινά του νομού, ενώ στα ορεινά δεσπόζει η Αράχοβα, αγαπημένος χειμερινός προορισμός. Δίπλα, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες.

Ολόκληρος ο νομός προσφέρεται για εξερευνήσεις, ενώ έχει πολλά και αξιόλογα μνημεία από τα αρχαία χρόνια μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ μπορείτε να βρείτε μοναδικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και εξαιρετικά εργόχειρα. Οι νερόμυλοι και τα άλλα προβιομηχανικά μνημεία της Λιβαδειάς, τα πρότυπα αγροκτήματα και τα τοπικά έθιμα σίγουρα θα σας κάνουν εντύπωση. Στο νομό Βοιωτίας υπάρχουν πολλά υπέροχα μέρη, λιγότερο αξιοποιημένα αλλά εξίσου ενδιαφέροντα.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Μία σύγχρονη πόλη γεμάτη ζωή, έχει πίσω της μια αξιόλογη ιστορία, που, κατά τον Παυσανία, φτάνει μέχρι τα ομηρικά χρόνια, οπότε και η πόλη ονομαζόταν Μήδεια. Σήμερα, η Λιβαδειά είναι γεμάτη ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την πορεία της στο χρόνο και μαγεύουν τους λάτρεις του πολιτισμού. Ο αναπαλαιωμένος πύργος και το γεφύρι της Κρύας, τα παλιά σπίτια της Στρατηγού Ιωάννου που κρατούν μνήμες από την τουρκοκρατία, αλλά και τα πολλά νεοκλασικά κτίρια κεντρικών οδών, όπως η Ελευθερίου Βενιζέλου, κάνουν κάθε περίπατο μια απολαυστική και επιμορφωτική εμπειρία. Η Λιβαδειά κρύβει υπέροχες τοποθεσίες γύρω της, όπως οι όχθες της Έρκυνας με τα παλιά εργοστάσια, το αναπαλαιωμένο συγκρότημα του Ακριδόπουλου και τις εγκαταστάσεις Παπαϊωάννου. Παράλληλα, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για πολλές εξορμήσεις στα χωριά και τις πλαγιές του Ελικώνα.

ΕΛΙΚΩΝΑΣ: Το ορεινό συγκρότημα αποτελεί σύνορο μεταξύ των νομών Βοιωτίας και Φωκίδας. Ο Ελικώνας συνορεύει βορειοδυτικά με τον Παρνασσό και νοτιοανατολικά με τον Κιθαιρώνα. Η Παλιοβούνα είναι η ψηλότερη κορυφή, έχει υψόμετρο 1.748μ., ακολουθεί η κορυφή Τσίβερι με 1.563μ. Οι πλαγιές του Ελικώνα έχουν πολλές ιστορίες να μας πουν και υπέροχες εμπειρίες να μας χαρίσουν. Η μακραίωνη ιστορία τους και η παρθένα φύση τους, η χλωρίδα, η πανίδα και τα μνημεία που φωλιάζουν στις πλαγιές τους, αποκαλύπτονται βήμα-βήμα στα μάτια του περιηγητή σαν μικρές εκπλήξεις. Αξίζει να γυρίσετε τον Ελικώνα και να γνωρίσετε από κοντά τα μαγευτικά του μυστικά.

ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ: Ο Τροφώνιος είναι θεός που λατρευόταν στην περιοχή, αντίστοιχος του Ασκληπιού. Για το μαντείο γνωρίζουμε πολλά από τις διηγήσεις και περιηγήσεις του Παυσανία που περιγράφει αναλυτικά το χώρο. Ξέρουμε επίσης ότι ήταν από τα σημαντικά μνημεία της Ελλάδας που λειτουργούσε μέχρι και τον 5οαι.μ.Χ.

Η πόλη της Θήβας παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται ερείπια του ανακτόρου του Κάδμου, θεμέλια ναού του Απόλλωνα, μυκηναϊκοί τάφοι, χριστιανικές κατακόμβες, μεσαιωνικός πύργος και πολλές αξιόλογες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, που περιλαμβάνει ευρήματα από την πόλη και από ολόκληρη την Βοιωτία. Ο βλάχικος γάμος, που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα στη Θήβα, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Άλλες περιοχές που αξίζει να επισκεφθείτε είναι: Δίστομο, Αλίαρτος, Ορχομενός, Πλαταιές, Τανάγρα, Χαιρώνεια κ.ά. Επισκεφθείτε το σπουδαίο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, του 12ουαι. Εντυπωσιάζει η αρχιτεκτονική του και ο ψηφιδωτός του διάκοσμος.

Top