ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ Μεταξύ οίνου και …μουστάρδας

Ένα οδοιπορικό που ξεκινάει από τη μεσαιωνική Ντιζόν και
περνάει μέσα από υπέροχους αμπελώνες και μεθυστικά κελάρια, με όλη
τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής στο …πιάτο μας!

Ανατολική Γαλλία, 190χλμ. από τη Λιόν και 310χλμ. από το
Παρίσι. Η Ντιζόν, η πανέμορφη πρωτεύουσα της Βουργουνδίας, είναι η
καλύτερη «βάση» για πολλές διαδρομές που μπορεί κάποιος να
ακολουθήσει αναλόγως των ενδιαφερόντων του: δρόμοι των κρασιών,
μοναστηριών, ανακτόρων κλπ.

Η Βουργουνδία είναι συνώνυμη με τα κρασιά, την υψηλή
γαστρονομία και μερικούς από τους καλύτερους αμπελώνες στην
Ευρώπη,με παράδοση στην αμπελουργία εδώ και αιώνες.

Οι σημερινοί αμπελώνες δεν είναι τόσο μεγάλοι, σε σχέση πάντα με
το μέγεθος της Βουργουνδίας, καθώς εκτείνονται σε μόλις 24.000
εκτάρια, με πάντα υπέροχο όμως κρασί, το 60% του οποίου εξάγεται.
Οι κυριότερες περιοχές της αμπελουργικής ζώνης, με διαφορετικά
χαρακτηριστικά μεταξύ τους, είναι οι Côtes de Beaune & Côtes de
Nuit, που κατέχουν το σύνολο σχεδόν των ερυθρών της Βουργουνδίας,
με 30 διαφορετικές ονομασίες, και η Côte-d’Or ή Χρυσή Ακτή, η πιο
διάσημη από όλες, της οποίας εμπορικό και διοικητικό κέντρο είναι η
υπέροχη Ντιζόν.

Εκτός από το κρασί, τρία προϊόντα αποτελούν την επιτομή του
γαστρονομικού πλούτου της Βουργουνδίας: η διάσημη μουστάρδα της
Ντιζόν, το ψωμί με τα μπαχαρικά και το cassis.

Η μουστάρδα: Από τους καλοφαγάδες διεθνώς και
γνώστες της τοπικής γαστρονομίας δεν μπορεί να υπάρχει έστω και
ένας που να μην ξέρει ότι το όνομα της Ντιζόν είναι ταυτόσημο με τη
διάσημη ομώνυμη μουστάρδα! Φτάνοντας στο όμορφο παλιό μεσαιωνικό
της κέντρο, ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, η boutique Maille είναι
ένας από τους δύο-τρεις οίκους που έκαναν τη φήμη της Ντιζόν να
φτάσει σε όλο τον κόσμο. Ένα είδος νοσταλγίας για τον παλιό καιρό
σε πλημμυρίζει, βλέποντας τα παμπάλαια βάζα πορσελάνης, εξαιρετικά
ζωγραφισμένα στις προθήκες των ραφιών, και ακούγοντας για την
ιστορία της μουστάρδας που αριθμεί τουλάχιστον 38 διαφορετικά
είδη.

Κοντά στην πλατεία Francois Rude, ο παλιός οίκος Α. Poupon, που
ιδρύθηκε το 1777. Εδώ μπορείτε να διαλέξετε μία από τις εξαιρετικές
μουστάρδες και να την αποθηκεύσετε σε ένα από τα πανέμορφα βάζα.
Χάρη στον Maurice Grey που τον διαδέχτηκε, η παραγωγή της
μουστάρδας διαδόθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια του
19ουαι.

Στο μουσείο -εργοστάσιο Amora θα ακούσετε για την ιστορία του
εδέσματος, πασίγνωστου ήδη στην Ασία και την Αίγυπτο από την
αρχαιότητα.

Ενώ ως προϊόν-μπαχαρικό, κατ’ουσίαν καλλιεργήθηκε στα
ασβεστολιθικά εδάφη της Βουργουνδίας από τον 14οαι.
Σήμερα το 60% της πρώτης ύλης από τους σπόρους του φυτού της
μουστάρδας προέρχεται από τον Καναδά και χώρες της Ανατολής. Στην
Ντιζόν την επεξεργάζονται και φτιάχνουν τη μοναδική μουστάρδα που
ξέρουμε.

Το ψωμί: Ήταν γνωστό πριν από τον
10οαι., αλλά διαδόθηκε κυρίως από τους Σταυροφόρους,
καθώς επέστρεφαν από τη Μέση Ανατολή. Αργότερα στην Ντιζόν, οι
δούκες έφεραν από την Ολλανδία και αλλού έμπειρους ζαχαροπλάστες
για να φτιάξουν μέσα στα δουκικά ανάκτορα αυτό το υπέροχο ψωμί από
κριθάρι και μέλι, κανέλα κλπ. το σημερινό ψωμί φτιάχνεται με βάση
συνταγές του 18ουαι.

Το cassis: Είναι η χαρά του κάθε επισκέπτη,
όταν επιτέλους κάθεται σε μια καρέκλα να ξεκουραστεί. Πρόκειται για
λικέρ μαύρου φραγκοστάφυλου και σίγουρα χρησιμοποιήθηκε και για
λόγους θεραπευτικούς. Είναι νεότερο όλων σε ηλικία – μόλις από τον
19οαι. Εξ ού και το περίφημο χωριό Cassissium με τα
μυστικά του cassis.

Top