ΓΑΕΛΛΟΠΙΤΑ – ΣΥΜΗ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αθερίνα
  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1½ φλιτζ. ντομάτες ψιλοκομμένες μαζί με τον χυμό τους
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 4 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 1 φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • αλάτι – πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τα ψάρια. Τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι τα πασπαλίζετε με
αλάτι, τα ανακατεύετε και κατόπιν τα αφήνετε να στραγγίξουν για
15΄. Αναμειγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις ντομάτες με το χυμό
τους, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα βότανα, το τυρί και την μαγειρική
σόδα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα απαλό
μείγμα. Προσθέτετε τα ψάρια και ανακατεύετε. Ζεσταίνετε το
ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνετε κουταλιές από το μείγμα με
τα ψάρια μέσα στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζετε γυρίζοντάς τα μία φορά,
μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφήνετε να στραγγίξουν και
προσθέτετε λάδι εάν χρειαστεί.

ΣΗΜ.: Γαέλλα στη Σύμη λένε την
Αθερίνα.

Top