ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Από τον τολμηρό Καραβάτζιο (1573-1610) με τις νεκρές φύσεις του
που αποθέωσαν την υλική πλευρά της ζωής έως τον Άντι Γούρχολ
εκπρόσωπο του μοντερνισμού του 20ου αι. Πολλοί καλλιτέχνες
εμπνεύστηκαν από την γαστρονομία και ανέδειξαν ακόμη και τις απλές
πρώτες ύλες σε παντοτινά αριστούργημα τέχνης.

Ο Καραβάτζιο με τον Βάκχο κεντρικό πρώτος ανέδειξε τις
απολαύσεις που ξεκινούν από τον ουρανίσκο. Ο Εντούρ Μανέ
(1823-1883) ζωγραφίζει την καθημερινή ζωή. Γνωστά έργα το «Γεύμα
στη Χλόη», «Στρείδια», κ.ά. Την ίδια εποχή στην Ελλάδα ο Περικλής
Πανταζής με το έργο του «Μικρός Κλέφτης» 1883 με τα φρούτα που
κλέβει ένας πιτσιρικάς. Νικόλαος Γύζης (1842-1901) με πολύ γνωστά
έργα στο ευρύ κοινό, έχει χρησιμοποιήσει σε πολλούς πίνακές του
φρούτα. ¨Ένα πολύ ιδιαίτερο έργο του είναι ο «Ζαχαροπλάστης»
(1898). Ο Χρήστος Μπόκορος ζωγραφίζει πρόσφορα δίνοντας έτσι στο
ψωμί την ιερότητα του συμβολισμού. Ο Άντι Γουόρχολ υμνητής της ποπ
κουλτούρας αποθεώνει την ύλη κάνοντας μια απλή κονσέρβα σούπας
Campbell’s έργο τέχνης της νέας εποχής. Άλλα γνωστά του έργα είναι:
«Άτιτλο» Αστακό 1984, «Μήλος» 1983, «Μικρό ψάρι» κ.ά.

Top