ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. γίγαντες μουλιασμένους σε νερό αποβραδίς
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σπανάκι κομμένο σε χονδρά κομμάτια
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. ντοματίνια
  • 4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι – πιπέρι φρεσκοκομμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα με 2lt νερό, σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε τους
γίγαντες και φέρνετε σε βρασμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε
για περίπου 90΄. Στραγγίζετε σε σουρωτήρι. Σε μία φαρδιά και ρηχή
κατσαρόλα με χοντρό πάτο (πλασοτέ) ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και
σοτάρετε τα δύο είδη κρεμμυδιών, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να
μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι, αλατοπιπερώνετε και μόλις μαραθεί
και αυτό ρίχνετε τον μάραθο και το θυμάρι και μαγειρεύετε για 5΄
ακόμη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα ταψί
ρίχνετε τα μαγειρεμένα λαχανικά και τους γίγαντες, ανακατεύετε και
απλώνετε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω βάζετε τα
ντοματίνια. Διορθώνετε το αλατοπίπερο, πασπαλίζετε με τη φρυγανιά
και ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνετε το φαγητό για
περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να δέσει η
σάλτσα.

ΣΗΜ.: Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι χόρτα
θέλετε, αλλά και να τα παραλείψετε.

Top